Bloomberg: CEFC chce prodat majetek za víc než 65 miliard. Nemovitostí v Česku se to nedotkne, zní z Číny

Čínský konglomerát CEFC China Energy plánuje prodat své globální realitní portfolio s účetní hodnotou přes 20 miliard jüanů, v přepočtu více než 65 miliard korun. Informovala o tom v úterý agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Součástí tohoto portfolia jsou i nemovitosti v Česku, prodej se jich ale nedotkne, uvedla CEFC Europe.

Tento článek je více než rok starý.

Peking (Aktualizováno: 10:38 27. 3. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo čínské společnosti CEFC

Logo čínské společnosti CEFC | Foto: Aizhu Chen | Zdroj: Reuters

Na prodej je podle zdrojů Bloombergu téměř stovka nemovitostí, včetně kancelářských budov, hotelů či průmyslových zařízení.

Zemanovy vize o čínských investicích se nenaplnily. Údaje centrální banky ukazují na velký pokles

Číst článek

Tyto nemovitosti leží převážně ve velkých čínských městech, některé se však nacházejí také v Evropě nebo ve Spojených státech.

Prodej majetku CEFC za v přepočtu více než 65 miliard korun se ale Česka nedotkne, řekl mluvčí CEFC (Europe) Group Company Pavel Bednář.

CEFC spravuje v České republice aktiva ve výši přes 1,5 miliardy eur, v přepočtu 38 miliard korun. Šéf CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona.

Firma si Českou republiku vybrala jako hlavní sídlo svých evropských aktivit a zaměstnává v tuzemsku přes 4000 lidí.

Firmě CEFC mimo jiné patří pražské hotely Mandarin Oriental Prague na Malé Straně a Le Palais Art Hotel Prague na Vinohradech. Firma je rovněž vlastníkem budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy.

V listopadu 2016 koupila pražský administrativní komplex Florentinum, v roce 2017 pak zrekonstruovanou budovu v pražské ulici Na Poříčí v sousedství Florentina.

Kromě budov má CEFC v Česku mimo jiné významné podíly v podnicích, mezi nimiž jsou například strojírny ŽĎAS, Pivovary Lobkowicz nebo fotbalový klub SK Slavia Praha.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme