CITIC Group dokončila převzetí CEFC Europe, která je největším čínským investorem v Česku

Čínský konglomerát CITIC Group dokončil ke konci března akvizici 100 procent ve společnosti CEFC Europe, která je největším čínským investorem v Česku. Uvedl to mluvčí CEFC Europe Pavel Bednář. CEFC vlastní podíly v několika českých firmách. Skupina CEFC China, do které CEFC Europe patřila, v Česku vlastní podíly například ve společnostech Travel Service, Médea a Empresa Media a část podílu v Pivovarech Lobkowicz.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo čínské společnosti CEFC

Logo čínské společnosti CEFC | Foto: Aizhu Chen | Zdroj: Reuters

CEFC si před časem vybrala Česko jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur, v přepočtu 39 miliard korun. CEFC do Česka přivedl někdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

Změna ve vedení CEFC v Česku. Po téměř třech letech skončila Marcela Hrdá

Číst článek

Původně soukromá skupina CEFC loni kvůli vysokému zadlužení upadla do problémů. Zakladatel firmy Jie Ťien-ming skončil ve vězení.

Po překotném vývoji na jaře 2018 výkon akcionářských práv nad CEFC Europe převzala CITIC Group, která je státní firmou. Celou transakci se podařilo uzavřít právě nyní a CITIC se tak stal akcionářem firmy.

„Nový akcionář přikládá rozvoji těchto aktiv velkou pozornost a připravil jejich dlouhodobý rozvoj. CITIC Group je jedna z největších čínských firem a chce využít jak vlastní aktiva, tak spolupráci s obchodními partnery v Číně a v dalších zemích světa k plnému využití potenciálu českých firem,“ uvedla CEFC Europe.

CITIC Group byla založena v roce 1979 jako první čínská investiční firma s cílem přilákat zahraniční kapitál a zavádět nejnovější mezinárodní postupy do fungování a řízení podniků. Je hlavním sponzorem čínské fotbalové Superligy a své aktivity rozvíjí ve více než stovce zemí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme