J&T kvůli nesplaceným miliardovým dluhům přebírá evropskou CEFC. ‚Můžeme uhradit závazky,‘ vzkazuje Tvrdík

Čínská CEFC China Energy v dohodnutém termínu neuhradila pohledávky vůči J&T Private Investments (JTPI). Česká společnost proto přebrala výkon akcionářských práv v CEFC Group (Europe) Company, odvolala její představenstvo včetně místopředsedy Jaroslava Tvrdíka a dosadila krizový management. Informoval o tom mluvčí J&T Private Investments Petr Málek. Tvrdík se proti jednání J&T ohradil na twitteru, jeho tvrzení podpořil i zdroj Radiožurnálu.

Praha (Aktualizováno: 23:03 17. 5. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Tvrdík

Jaroslav Tvrdík | Foto: Barbora Reichová | Zdroj: CNC / Profimedia

CEFC China Energy dluží české skupině 450 milionů eur (11,5 miliardy Kč). Mluvčí CEFC (Europe) Group Company Pavel Bednář uvedl, že vyjádření J&T firma komentovat nebude.

V představenstvu tak skončil jeho dosavadní místopředseda Jaroslav Tvrdík, který nedávno uvedl, že dluhy CEFC zaplatí v řádu dní čínský státní konglomerát CITIC Group. Věřitelé se zástupci CITIC jednali, ale řešení podle Málka nenalezli. „V posledních dnech JTPI navíc získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, kterými chtěla bránit věřitelům ve výkonu jejich práv,“ uvedl mluvčí.

Zatím prvním vyjádřením samotného Jaroslava Tvrdíka k celé věci se zdá být status, který zveřejnil ve čtvrtek v noci na sociální síti. V něm tvrdí, že CITIC Group ve čtvrtek založila bankovní účet, na který připsala 475 milionů eur určených na uhrazení závazků CEFC a společnost J&T o tomto kroku informovala.

Radiožurnál se během čtvrtka několikrát pokoušel Jaroslava Tvrdíka kontaktovat telefonicky, ten však nereagoval.

Peníze jsou prý připraveny

Podle zdroje Radiožurnálu, blízkého čínské skupině, založil CITIC v minulých týdnech na aktivity v Česku novou firmu s názvem Rainbow Wisdom Investments Limited, kterou stoprocentně ovládá. Státní čínská firma CITIC si pak také založila účet u ČSOB a na něj složila 475 milionů eur. Jak uvedl na twitterovém účtu Jaroslav Tvrdík, peníze měla odeslat J&T v pátek do 14 hodin. Tuzemští finančníci údajně ale odmítli čekat a CEFC Europe převzali.

‚Pokus o nepřátelské převzetí.‘ Čínská CEFC hrozí právníky, J&T je připravena dál jednat

Číst článek

Zdroj z J&T tvrdí, že společnost je připravená s CITIC v dalších dnech ještě dál jednat. V oficiální zprávě J&T svůj krok ale vysvětlila tak, že CEFC Europe ani CITIC nedodržely dohodnuté termíny splacení dluhu. Ty podle dohody mezi J&T a CITIC vypršely už na začátku tohoto týdne. Dohoda byla podepsána 8. května a peníze měly být vráceny do pěti dní.

„Včerejším dnem (8. května) považuji tu krizi (kolem dluhů CEFC Europe) pro česká aktiva za ukončenou. V úterý zaslal předseda představenstva společnosti CITIC Group naší financující instituci, společnosti J&T, závaznou bankovní garanci, že je připravený do pěti dnů uhradit částku kolem 450 milionů eur. Předpokládám, že J&T tohoto práva využije,“ uvedl Tvrdík ještě minulý týden v rozhovoru pro server Seznam Zprávy.

Firmu čeká audit

Novými členy představenstva CEFC Europe se stali Peter Kubík a Dušan Palcr, uvedl Málek. Krizový management má zajistit stabilitu všech částí skupiny CEFC Europe a vytvořit podmínky a časový prostor pro řešení situace. V CEFC Europe se uskuteční finanční a právní audit, uvedla J&T. „Věřitelé jsou připraveni jednat se společností CITIC, kterou považují za důvěryhodného a transparentního partnera,“ podotkl Málek.

Mluvčí skupiny J&T Finance Group (JFTG) Monika Veselá sdělila, že veškeré pohledávky této skupiny vůči CEFC jsou zcela zajištěny bonitními aktivy a J&T Finance Group v této chvíli nemá důvod přijímat jakákoliv opatření. „Nastalá situace nemá žádný vliv na fungování a finanční výsledky skupiny JTFG. Naopak věříme, že nasazení krizového managementu mimo jiné napomůže i k odstínění od problémů mateřské společnosti,“ uvedla.

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality.

Informace o CEFC

  • Čínská společnost CEFC China Energy Company Limited působí především v energetice, financích a průmyslu.
  • Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Hodnota příjmů loni činila podle agentury Bloomberg přibližně 40 miliard dolarů (zhruba 840 miliard korun).
  • Podle webových stránek společnosti ji v roce 2002 založil Jie Ťien-ming. Tento předseda představenstva společnosti je od roku 2015 také poradcem prezidenta Miloše Zemana. 
  • Jako hlavní sídlo svých evropských aktivit si firma vybrala Českou republiku, kde spravuje aktiva za více než 1,5 miliardy eur (38 miliard korun).
  • Podíly má například v aeroliniích Travel Service, cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadionu v Edenu
  • Jie Ťien-ming je nyní v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona a podle vedení CEFC odejde z čela firmy.
  • Firma se poté dostala do problémů a nyní se snaží prodat aktiva, aby získala hotovost.

Jana Klímová, jak, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme