Změna ve vedení CEFC v Česku. Po téměř třech letech skončila Marcela Hrdá

Ve vedení české části čínské skupiny CEFC skončila po 2,5 letech manažerka Marcela Hrdá. Vyplývá to z informací v obchodním rejstříku. Upozornil na to server E15.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 14:27 10. 9. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Manažerka Marcela Hrdá

Manažerka Marcela Hrdá | Zdroj: Profimedia

Manažerka Marcela Hrdá odstoupila z představenstva společnosti podle dokumentů zveřejněných v obchodním rejstříku na vlastní žádost. Ze všech struktur kolem CEFC ale dosud nezmizela. Zatím je stále předsedkyní dozorčí rady skupiny Pivovary Lobkowicz.

„Marcela Hrdá odešla ze skupiny CEFC Europe na vlastní žádost a po vzájemné dohodě,“ sdělil na dotaz E15 mluvčí CEFC Pavel Bednář.

Podle serveru byla od začátku roku 2016 viceprezidentkou CEFC Europe. Z dalších českých zástupců zůstávají v představenstvu CEFC Jaroslav Tvrdík a Štefan Füle.

CEFC a CITIC

Začátkem září uvedla na internetových stránkách South China Morning Post, že CEFC jedná o prodeji svého majetku v Česku CITIC za celkem 6,7 miliardy jüanů (21,8 miliardy korun). To je o 44 procent méně, než činila účetní hodnota majetku v květnu, kdy dosáhla 1,5 miliardy eur (38,6 miliardy korun).

Tvrdík se navíc podle deníku objevil v dozorčí radě nově založené společnosti CITIC Europe. Čínská skupina CITIC nyní CEFC ovládá.

Původně soukromá skupina CEFC letos kvůli vysokému zadlužení upadla do vážných problémů. Zakladatel firmy Jie Ťien-ming navíc skončil v čínském vězení. Po překotném vývoji na jaře nakonec skupinu převzala státní CITIC.

CEFC si před časem vybrala Česko jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách.

Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur, tedy 38,34 miliardy korun.

CITIC Group byla založena v roce 1979 jako první čínská investiční společnost s cílem přilákat zahraniční kapitál, představit moderní technologie a zavádět nejnovější mezinárodní postupy do fungování a řízení podniků. Je hlavním sponzorem čínské fotbalové Superligy a své aktivity rozvíjí ve více než stovce zemí světa.

Šéfka České pošty i viceprezidentka ČSA

Hrdá pochází ze Slovenska. Po skončení vysoké školy pracovala mimo jiné v rakouské a slovenské pobočce Siemensu nebo ve firmě Alcatel Slovakia.

Tvrdík je zpátky ve vedení CEFC Europe. Krizový management jmenovaný J&T skončil

Číst článek

V Česku působí od roku 2000. Později pracovala jako viceprezidentka pro marketing a prodej ve společnosti ČSA. Šéfem ČSA byl tehdy Jaroslav Tvrdík, který se později stal šéfem evropského zastoupení skupiny CEFC.

Od května 2006 působila Hrdá ve vrcholových pozicích ve společnosti Letiště Praha. Zároveň působila jako ředitelka zbytkového státního podniku Správa Letiště Praha.

V prosinci 2009 se stala generální ředitelkou České pošty, do funkce ji jmenoval ministr vnitra Martin Pecina z ČSSD. Hrdá po nástupu obměnila vedení společnosti, do kterého přivedla manažery z Letiště Praha a ČSA.

Ve funkci skončila v únoru 2001, tehdejší ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) jí vytýkal nekoncepčnost při tvorbě strategie, postup při rušení pošt a podcenění příprav na transformaci pošty na akciovou společnost.

Ředitelka TV Barrandov

Později také vedla Slovenskou poštu. V létě 2012 pak zamířila do služeb podnikatele Jaromíra Soukupa, vlastníka největší české mediální agentury Médea či vydavatelství Empresa Média. Ty později patřily mezi české firmy, do kterých investovala čínská CEFC.

Hrdá usedla do statutárních orgánů vydavatelství Empresa Média i firem kolem Televize Barrandov, kterou Soukup převzal začátkem roku 2013. Od března 2014 byla generální ředitelkou stanice.

V únoru 2014 se stala součástí týmu poradců ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), radila mu v oblasti eGovernmentu a poštovních služeb. V lednu 2016 sice Hrdá skončila jako ředitelka televizní skupiny Barrandov, od února se ale stala výkonnou viceprezidentkou evropské části čínské skupiny CEFC.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme