Do Česka přiletí čínští manažeři, kteří usilují o akcie CEFC. Přijme je i prezident Zeman

Vrcholní manažeři čínského státního konglomerátu CITIC Group přijedou tento týden do Prahy a přijme je prezident Miloš Zeman. Informoval o tom server Lidovky.cz, kterému to potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Čínská státní firma by se mohla stát akcionářem skupiny CEFC Europe, v jejímž čele stojí Jaroslav Tvrdík. Ten na dotazy nereagoval.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko-čínský mítink v Pekingu. Vpravo Miloš Zeman.

Česko-čínský mítink v Pekingu. Vpravo Miloš Zeman. | Zdroj: Reuters

Podle mluvčího Ovčáčka bude v delegaci přímo předseda představenstva Čchang Čen-ming a další šéfové nejvýznamnějších firem holdingu, do jehož portfolia patří přes 5000 firem.

Přesný důvod cesty zatím není jasný, známo je tolik, že čínská státní firma by se měla stát akcionářem skupiny CEFC Europe.

Zeman pomohl CEFC s kontakty na Rusko, vypověděl podle novinářů Jie Ťien-ming. 'Povídačky,' reagoval Ovčáček

Číst článek

První zprávy o přesunech mezi CEFC a CITIC Group byly zveřejněny poté, co vyšly najevo problémy šéfa CEFC a poradce prezidenta Zemana Jie Ťien-minga. Ten je vyšetřován kvůli podezření z porušení zákona a podle prohlášení CEFC odejde z jejího vedení i z akcionářské struktury.

CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadionu v Edenu. V ČR nyní CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur.

Pátrání v Číně

Ujistit se, zda záležitost s Jie Ťien-mingem neovlivní CEFC Europe a její byznys s českými firmami, jeli do Číny v polovině března kancléř Vratislav Mynář a další prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Cesta Zemanových emisarů do Číny: letenka pro Mynáře stála 93 tisíc, cestu Nejedlého Hrad neplatil

Číst článek

„Jsem velmi rád, že jsme panu prezidentovi mohli přivézt informaci, že selhání jednotlivce nemá vliv na právnickou osobu CEFC Europe,“ sdělil po příjezdu Mynář. Číňané podle něj považují projekty v Česku „za natolik zásadní“, že se k dosavadnímu působení CEFC Europe chce přidat několik dalších firem.

Tehdy nechtěl potvrzovat, zda jde i o CITIC Group. Podotkl ale, že vstup do ČR plánuje více „jistě velmi významných“ čínských firem. „Měl jsem možnost se na tom jednom jednání setkat se zástupci jisté společnosti,“ podotkl kancléř.

Daná firma se podle něj nyní chce seznámit s českými projekty. Po příjezdu z Číny Mynář řekl, že očekává, že v příštích týdnech se její zástupci vydají do Česka a budou se zde chtít setkat s lidmi, kteří stojí za společnými česko-čínskými projekty. Na základě jejich zájmu by se v srpnu či v září mělo konat další česko-čínské podnikatelské fórum.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme