Čeká Českou republiku tma?

Firma ČEPS, která má v Česku na starosti rozvodné sítě, vyzvala distribuční společnosti - mimo jiné i ČEZ - aby už do sítě nepouštěly žádné další zelené zdroje. Důvodem jsou nepravidelné dodávky energie z těchto zdrojů, které jsou závislé na počasí. Kolaps energetické sítě by tak podle ČEPSu mohl nastat už příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: ČEZ

V současné době nepůsobí alternativní zdroje České přenosové soustavě žádné problémy. Ty podle jejího ředitele Petra Zemana nastanou, pokud se podaří zapojit do sítě všechny plánované fotovoltaické zdroje. Už dnes je totiž schváleno tolik žádostí, že by připojené fotovoltaické články se svým výkonem 6000 MW mohly výpadky způsobit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Diskuze ředitele ČEPSu, Petra Zemana, a vedoucího České fotovoltaické asociace, Františka Smolky, ohledně možného kolapsu energetické sítě.

S tímto tvrzením souhlasí i vedoucí České fotovoltaické průmyslové asociace, František Smolka, ale popírá, že by jejich společnost došla ke stenému číslu. Podle Smolky se bude finální výkon pohybovat okolo 800 MW, což by síť v žádném případě neohrozilo. Na schůzi s ČEPS se proto zástupci asociace dohodly na přezkoumání údaje o finálním výkonu.

Petr Zeman přiznává, že je otázkou, kolik ze schválených zdrojů se podaří zapojit: "Pokud by to bylo 1000-1500 - tedy čtvrtina, problém by asi nenastal. Zřejmě bychom ustáli i polovinu, tedy 3000 MW. Znamenalo by to ale omezení výroby z těchto zdrojů - museli bychom je sami vypínat. To může znamenat zhoršení jejich návratnosti."

Ředitel ČEPSu zároveň upozorňuje, že takzvaný "black out" - tedy totální výpadek proudu, nenastane. ČEPS má prý dostatek prostředků k tomu, aby soustavu uřídili. Výsledkem přetížení bude podle jeho slov spíše omezování té výroby. "A to má zpětný dopad na efektivitu té výroby. My to jen chceme říct včas."

Většina lidí žádajících o provozování solární elektrárny jsou drobní živnostníci, kteří by si energii vyráběli pro svůj vlastní užitek. František Smolka je toho názoru, že současný stav a diskuze ohledně možného ohrožení sítě vytvářejí právní a investiční nejistotu. "Může to dopadnout především na malé živnostníky. Třeba rodiny, které se chtějí chovat ekologicky a vytvořit si sami sobě elektřinu."

Podle Petra Zemana je naopak diskuzi potřeba rozvinout. Byl by rád, kdyby se do řešení takového problému zapojili i legislativci a kdyby se řešil společně: "Já chci najít řešení a nechci aby nám někdo vyčetl, že jsme včas nevarovali a zkazili tím investice."

ČEPS se bude v letních měsících snažit snížit výkon neekologických zdrojů a nahradit je těmi ekologickými. Nelze ale podle slov Petra Zemana odpojit všechny klasické zdroj: "Ty klasické zdroje nám poskytují rezervy pro kolísání výroby v zelených zdrojích. To je fyzikální zákon."

Veronika Sedláčková, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme