Čeká nás plošné zdražování energií

Ceny energií se po Novém roce opět zvýší. Energetický regulační úřad dnes upřesnil, že elektřina podraží pro všechny domácnosti o desetinu a za plyn zaplatíme více v průměru o pět procent. Zatímco cena elektřiny vzroste pro všechny domácnosti stejně, zdražení plynu plánuje regulační úřad regionálně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrické zásuvky

elektrické zásuvky | Foto: Jan Rosenauer

Ceny za elektřinu se zvednou celoplošně téměř o 10 procent. Na to doplatí hlavně lidé z Moravy středních a severních Čech. Ti měli podle původního plánu zaplatit za elektřinu jen o 7 procent víc. Naopak tímto zásahem ušetří obyvatelé jižních a západních Čech, kterým měla cena vzrůst zhruba o 16 procent. "Proto abychom nevysílali falešné signály a ponechali určitou stabilitu a abychom byli schopni analyzovat to, co ten trh vlastně vyvolá na straně nákupů těch distributorů," vysvětluje místopředseda energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček.

Plyn podraží v průměru o 5 procent. Ještě o jedno procento víc zaplatí Pražané, jihočeši a západočeši. Naopak zdražení se nejméně dotkne lidí na severní Moravě, kterým se ceny zvýší pouze o 2 procenta. Energetici se teď podle šéfa regiulačního úřadu Pavla Brychty bojí, že v budoucnu plyn ještě výrazně podraží. "Ta cena zemního plynu je v současné době je z výše než 90 procent závislá na té dovozní ceně, kterou ani regulační úřad ani Česká republika nemůže ovlivnit."

Cena elektřiny pro domácnosti by se v příštím roce už neměla dále zvedat. Elektřina bude zdražovat každoročně maximálně o nárůst inflace. Cenu si navíc budou určovat regionální distributoři.

Markéta Kaclová, František Lutonský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme