Čelíme finanční perzekuci, prohlásil venezuelský prezident a zahájil restrukturalizaci světového dluhu

Venezuelský prezident Nicolás Maduro se rozhodl zahájit restrukturalizaci a refinancování zahraničního dluhu své země odhadovaného na zhruba 150 miliard dolarů (3,3 bilionu korun). Informuje o tom agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Caracas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský prezident Nicolás Maduro během projevu v Caracasu.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro během projevu v Caracasu. | Zdroj: Reuters

Češi ve Venezuele zvažují návrat do vlasti. Obávají se zhoršování situace

Číst článek

Maduro rovněž oznámil, že nařídil splacení dluhopisů státní ropné společnosti PDVSA v hodnotě 1,2 miliardy dolarů. Splatnost těchto dluhopisů vypršela ve čtvrtek a investoři měli obavy, zda své peníze dostanou.

Podle agentury Reuters stojí za plány na restrukturalizaci dluhu hospodářské sankce, které na Venezuelu uvalily Spojené státy. „Musíme čelit skutečné globální finanční perzekuci,“ uvedl Maduro. „Nás ale nikdy nezardousí, nikdy nekapitulujeme před říší Spojených států,“ dodal.

Washington na konci srpna uvalil na Venezuelu tvrdé hospodářské sankce, jejichž cílem je mimo jiné znemožnit zemi přístup na finanční trhy v USA. Postihy jsou namířeny „proti diktatuře ve Venezuele“ a omezují například nákup dluhopisů venezuelské vlády.

Pro Venezuelu máme mnoho možností a je mezi nimi i vojenské řešení, prohlásil Trump

Číst článek

Sankce podle některých analytiků mohou vést ke státnímu bankrotu Venezuely. Ta je už několik let v ekonomické krizi, v níž se lidem nedostává základních potřeb, včetně potravin a léků. Zemi sužuje hyperinflace a narůstající kriminalita. Především velká města jsou dějištěm opakovaných velkých protivládních demonstrací, při kterých už bylo zabito kolem 120 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme