Celkové úspory Španělska by měly v příštím roce dosáhnout 39 miliard eur

Španělská vláda oznámila nová úsporná opatření v rozpočtu na příští rok. Celkově mají dosáhnout výšky 39 miliard eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé protestují proti úsporným opatření vlády

Lidé protestují proti úsporným opatření vlády | Zdroj: Reuters

Třetí rok po sobě zůstanou zmrazeny platy státních zaměstnanců. Na rozdíl od tohoto roku vláda ale slibuje, že jim nevezme třináctý plat.

Další škrty, až o 12 procent, se mají objevit na ministerstvech, v zemědělství o 30 procent a o 4 procenta na soudech.

Cílem opatření je snížit deficit státního rozpočtu – z letošních 6,3 na 4,5 procenta, což je požadavek Bruselu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci ve Španělsku sleduje spolupracovnice Českého rozhlasu v San Sebastianu Kateřina Ferenčiková

Žádná prorůstová opatření oznámena nebyla. Podle premiéra je nejdůležitější snížit státní deficit a ozdravit bankovní sektor. To by mělo zvýšit důvěru investorů a pomáhat vytvářet pracovní místa.

Proti úsporným opatření lidé protestovali dva dny. V úterý se demonstrovalo v Madridu, včera se konala generální stávka.

„Situace se trochu uklidnila, nejhorší bylo úterý, kdy se konala manifestace před kongresem. Lidé protestovali proti politice vlády a poprvé i proti politikům. Požadavky byly velice jasné – lidé žádali rozpuštění kongresu, novou ústavu a referendum o úsporných opatřeních,“ říká spolupracovnice Českého rozhlasu v San Sebastianu Kateřina Ferenčiková.

Úterní demonstrace skončila policejním zásahem. Podle některých byl příliš brutální, vláda ho naopak označila za přiměřený.

Španělský premiér Mariano Rajoy stále odmítá požádat eurozónu o peníze ze záchranného fondu. Brání se přímé odpovědi na otázku, kdy a hlavně za jakých podmínek by o celkový záchranný balík vláda požádala.

Premiér zřejmě čeká na vývoj situace v bankovním sektoru a také na to, jak se budou vyvíjet úroky za španělské dluhopisy. Pokud by úroky dál rostly, vláda by byla nucena o záchranný balíček požádat.

Michaela Vydrová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme