Celní válka mezi Evropou a USA? Pokud nás to zasáhne, vrátíme úder, říká eurokomisařka

Evropská unie připravuje podle německého magazínu Spiegel odvetná opatření pro případ, že Spojené státy zavedou nebo zvýší dovozní cla. Opatření by se mohla týkat například zemědělských produktů. Oblastí, o které obě strany vedou spory, je ale podle magazínu mnohem více.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veterináři zjistili, že jde o neregistrovanou přepravu masa neznámého původu, navíc v nevyhovujících podmínkách.

Veterináři zjistili, že jde o neregistrovanou přepravu masa neznámého původu, navíc v nevyhovujících podmínkách. | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

Jedna z nich se týká dovozu hovězího masa ze zvířat, která byla přikrmována hormony. Spojené státy nyní tlačí na Brusel, aby dovoz takového masa povolil. Pokud tak neučiní, hrozí Washington tím, že by na více než 70 různých druhů zboží uvalil dovozní clo nebo ho zvýšil na úroveň přes 100 procent. Na seznamu USA jsou vepřové maso, rajčata, žvýkačky, ale třeba také motorky s objemem do 500 kubických centimetrů.

Další spornou oblastí je dovoz oceli do USA, proti němuž chce americký prezident Donald Trump bojovat také cly. I když zvažovaný krok míří především proti Číně, dopadl by i na evropské vývozce.

Trump ohlásil změnu politiky vůči Kubě. Vyzval i k obnovení sankcí

Číst článek

Evropa je na to připravena reagovat. „EU odpoví přiměřeně, pokud USA zavedou omezující opatření vůči německým nebo evropským ocelářským firmám," řekla Spiegelu německá ministryně hospodářství Brigitte Zypriesová. „Pokud nás to zasáhne, vrátíme úder," tvrdí také eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

Evropská odveta by se v takovém případě mohla týkat amerických zemědělských produktů, jako je kukuřice, sója nebo rýže.

Odborníci se obávají, aby případné kroky tohoto typu nenastartovaly spirálu neustále nových a nových odvetných opatření. S řadou otázek také hledí k nadcházejícímu summitu G20 v Hamburku, který by se měl zabývat mimo jiné právě volným obchodem a rozdílnými názory USA a Evropy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme