Celníci zabavili na tržnicích padělky za desítky milionů

Více než 170.000 kusů nelegálního zboží zabavili o víkendu celníci při kontrolách tržnic v celé České republice. Škody způsobené majitelům ochranných značek by se v případě prodeje padělků vyšplhaly na 156 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

textil na tržnici

textil na tržnici | Foto: Marián Vojtek

Na sedmi místech ve čtyřech krajích zasahovalo při akci s názvem Marie zhruba 400 pracovníků celní správy. Na tržištích i ve velkoskladech zabavovali především textil, obuv, pirátské DVD a CD nosiče.

Největší množství padělaného zboží zajistili jihomoravští celníci, kteří zamířili do tržnice a velkoskladu v Olomoucké ulici v Brně. Ve třech dnech zde zasahovalo 200 pracovníků celní správy. Prohledávali obchody, sklady a kontejnery.

Zajistili 150.000 kusů padělků v ceně asi 100 milionů korun, což je jeden z největších úlovků jihomoravských celníků v historii. Zajištěný textil, obuv a v menší míře i parfémy vážily dohromady přes 50 tun a celníci je museli odvézt v sedmi kamionech.

Rozsáhlé co do počtu míst byly kontroly i na západě Čech, kde celníci hledali padělky v pěti vietnamských tržnicích - ve Vojtanově a Aši na Chebsku, přímo v Chebu, v Potůčkách na Karlovarsku a po týdnu opět i ve Svaté Kateřině na Tachovsku.

"Za pátek a sobotu celníci zabavili více než 22.000 kusů nelegálního zboží, myslí se tím jednak pirátské nosiče a jednak textilní zboží, které porušuje právo k ochranným známkám. Výše škody, která by vznikla prodejem tohoto zboží majitelům ochranných známek, činí 42 milionů korun," upřesnila mluvčí celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová.

Dalším místem, kam celníci zamířili, bylo tržiště na severu Čech v Hřensku na Děčínsku u hranic s Německem, kde kromě 5000 klasických padělků v hodnotě asi 7,5 milionu korun zajistili společně s pracovníky Státního ústavu pro kontrolu léčiv i přes 770 kusů léčebných přípravků, které mohou být lidem vydány jen na předpis.

Už v pátek zasahovali západočeští celníci také na čtyřech tržnicích v Babylonu a Folmavě na Domažlicku, kde zajistili přes 6550 padělků značkového textilu, hodinek, kabelek, opasků a pirátských filmových a hudebních nosičů. Škoda majitelům ochranných známek a autorských práv by zde podle celní správy dosáhla výše 25 milionů korun.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka, Petra Hynčíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme