Celoevropská daň z finančních transakcí dostane poslední šanci

Myšlenka zdanění finančních transakcí v celé Evropské unii má ještě naději. Na schůzce ministrů financí sedmadvacítky v Lucemburku se dánské předsednictví Unie pokusí najít kompromis. Chce tak získat souhlas Velké Británie se zavedením daně. Je ale připravená i varianta, že se na dani dohodne menší skupina členů Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie má v Lucemburku sídel více

Evropská unie má v Lucemburku sídel více | Foto: Fotobanka stock.xchng

Daň z finančních transakcí rozděluje země sedmadvacítky. Tento půlrok Unii předsedající Dánsko proto navrhuje, aby se zpočátku daň nevztahovala na všechny operace. Nedanily by se například obchody s finančními deriváty, ale hlavně převody akcií a dluhopisů.

To má přesvědčit Londýn, aby se zavedením daně souhlasil. Pokud ani to nebude fungovat, je 10 zemí v čele s Francií a Německem připravených zavést daň v systému takzvané „posílené spolupráce". Ta umožňuje skupině států hlubší integraci, kterou ostatní odmítají.

Česko má k dani z finančních transakcí rezervovaný postoj. Podle ministra Kalouska totiž banky přenesou daňovou zátěž na klienty.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme