Cena bavlny na burzách se stále zvyšuje

Ceny bavlny na burzách rostou. Na jaře poskočily dokonce o 235 procent. Její cena už od roku 2010 s menšími výkyvy stále roste. Letos bude k dispozici méně bavlny, než jsme v minulých letech byli zvyklí. Zdražování oblečení nás ale v nejbližší době nejspíš nečeká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bavlna

Bavlna | Foto: Agricultural Research Service

Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next finance popisuje vývoj cen bavlny na americké burze:

„Na začátku roku byla cena bavlny, mluvím o stopové ceně na burze v New Yorku, nějakých 68,91 amerických centů za libru, to znamená zhruba půl kilogramu. Po celý rok cena rostla a v březnu 2011 byla dokonce už na 213 amerických centech za libru.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Cena bavlny na burzách se stále zvyšuje.mp3

„Cena od poloviny dubna až do konce července zase klesala, až na 102 amerických centů, teď ovšem zase roste a je na 110, máme tu tedy opět další mírný nárůst,“ doplňuje Šichtařová.

Už jsme viděli mnohokrát, jak spekulace obchodníků ženou ceny komodit nahoru. V tomto případě ale nejsou příliš na vině. Hlavně proto, že bavlny bude skutečně k dispozici méně než obvykle.

„Protože jednotlivé údaje za jednotlivé země produkující bavlnu ukazují, že tyto země mají se svojí produkcí určité problémy. Největší producenti v současné době jsou Spojené státy, Indie, Pákistán a Čína, ta má na celkové produkci podíl 32 procent. Všechny tyto hlavní země mají problémy s produkcí,“ říká Markéta Šichtařová.

I když už bavlna dávno není jedinou surovinou při výrobě oděvů, protože stále populárnější jsou různá umělá vlákna a směsi, má stále velký podíl v oděvním průmyslu a může ceny zásadně ovlivnit.

„Jestliže rostou ceny bavlny, tak vedle nich stoupají ceny i komplementárních materiálů, byť je to syntetika. Se vzestupem komodit je to vždy určitý trend, který zasáhne všechny materiály,“ vysvětluje generální ředitel firmy VEBA a víceprezident Asociace textilního a oděvního průmyslu Josef Novák.

Situace u nás

Podle Nováka nás další zdražování oblečení v dohledné době nečeká.

„Pokud to porovnáváme v současné cenové úrovni, tak bych tam žádné vysoké riziko neviděl, naopak bych řekl, že je tam faktor zpevňování koruny průběhu letošního roku, který samozřejmě opět v tom korunovém vyjádření, dovozy zlevňuje,“ vysvětluje Josef Novák.

Ještě jiný je případ značkového oblečení. Tam je cena za materiál tou nejmenší položkou. Zákazníci platí za značku a za reklamu na ni. Tady více než kde jinde platí, že cena roste do takové výše, jakou jsou zákazníci ochotni zaplatit.

Jitka Hanžlová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme