Cena benzínu nutí automobilku Ford uzavřít továrny

Druhý největší americký automobilový koncern Ford Motor Company oznámil, že zavře nejméně šest továren a v dalších ve Spojených státech, Kanadě a Mexiku omezí provoz. Jde o důsledek dramatického poklesu prodeje aut v Americe kvůli rostoucím cenám benzínu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ford F350 (2006)

Ford F350 (2006) | Foto: Ford Motor Company

Automobilka Ford odhaduje, že její letošní produkce poklesne oproti loňsku o devět procent. V severní Americe tak letos Ford vyrobí něco přes tři milióny automobilů. Růst cen benzínu ovlivnil nejvíc prodej dosud velmi populárních malých náklaďáčků, pickupů řady Ford F Series.

Citelně jsou postiženy prodeje větších Fordů jako Crow Victoria. Problémy má také Fordova značka Mercury, která vyrábí auta vyšší střední třídy. Relativně dobře se prodávají sportovní Fordy Mustang a menší vozy.

Společnost letos propustí z uzavřených továren na šest tisíc zaměstnanců a v dalších letech má u Forda přijít o práci až 30 tisíc lidí. Významnou část má tvořit také snížení stavu takzvaných bílých límečků. Propouštění je součástí Fordova plánu velkého obratu.

V Severní Americe společnost vyrábí auta značek Ford, Lincoln a Mercury. Podstatná část továren je ve Spojených státech, ale Ford produkuje auta i v Kanadě a v Mexiku. Americký Ford také vlastní britský Jaguár, Aston Martin a Land Rover, švédské Volvo a v Japonsku vyrábí automobily Mazda.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme