Cena benzínu pokořila v Itálii psychologickou hranici dvou eur

Cena benzínu v Itálii překročila psychologickou hranici 2 eura za litr. Přes tuto částku se vyšplhala nejen na dálničních benzínkách, ale i v běžné distribuční síti ve městech. Například v Toskánsku se benzin tankuje za 2 eura a 8 centů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování pohonných hmot

Tankování pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Průměrnou týdenní cenu pohonných hmot snižovaly v předchozích dvou měsících víkendové akce, kterými se distribuční sítě snažily podpořit letní dovolenkové cestování. Slevy na naftu a benzín budou ale moci Italové využít už jen tento poslední srpnový víkend.

O tom, že překročení hranice 2 eur za litr je vážný signál, svědčí skutečnost, že toto téma nechybí v Itálii na žádné z titulních stran dnešních novin.

Cestovní autem se stává stále více výsadou bohatých. Lidí, kteří si mohou dovolit tankovat plnou nádrž v hodnotě téměř 100 eur, už je v Itálii zmítané ekonomickou krizi málo.

Většina zboží cestuje ke spotřebitelům prostřednictvím automobilové přepravy. Zdražování pohonných hmot tak s sebou přinese obecné zvýšení cen zboží a z rodinného rozpočtu odčerpá Italům dalších 768 eur ročně.

Lucie Chvojková, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme