Cena benzinu překročila v některých krajích 32 korun za litr

Pohonné hmoty u nás v posledních dnech prudce zdražují. Cena benzinu za uplynulý týden vzrostla téměř o 70 haléřů na průměrných 31,88 koruny za litr a ve čtyřech krajích překonala dokonce hranici 32 korun. Také cena nafty se o dvacetník zvýšila na průměrných 30,10 koruny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceník benzinové čerpací stanice

Ceník benzinové čerpací stanice | Foto: Marián Vojtek

Jak vyplývá z aktuálních informací společnosti CCS, nejvýrazněji stouply ceny benzinu začátkem prázdnin v Plzeňském kraji. Litr se zde prodává za průměrných 32,33 koruny, což je téměř o korunu více než před týdnem. Jde o druhý nejdražší kraj v republice.

První místo si drží Vysočina, kde se litr benzinu prodává v průměru za téměř 32,40 koruny. To je o více než 60 haléřů dráž než před týdnem. Přes 32 korun stojí Natural 95 ještě v Libereckém kraji a v Praze. Nejnižší ceny jsou v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, ve kterých litr stojí v průměru necelých 31,50 koruny.

Cena nafty rostla pomaleji. Nejvyšší nárůst mohou řidiči zaznamenat v Jihomoravském, Libereckém, Ústeckém a Zlínském kraji a na Vysočině, kde se ceny zvýšily v průměru zhruba o 30 haléřů na litr. Nejdražší nafta je znovu na Vysočině, cena za litr se blíží 30,80 koruny. Nejlevněji přijde litr v Plzeňském kraji, ve kterém se nafta prodává průměrně za 29,65 koruny.

Současný růst cen pohonných hmot má podle analytika společnosti Colloseum Štěpána Pírka jediný důvod, a tím je zdražení surovin na světových trzích. "Například pro nás nejbližší trh v Evropě, Amsterdam a Rotterdam, tak zde vyskočily ceny o jedenáct procent za uplynulých čtrnáct dní a toto se určitě musí promítnout do několikadesetihaléřového zdražení Naturalu," uvedl Pírko.

Své marže zatím čerpací stanice podle Pírka nezvedají, a tak jedinou příčinou zdražování je tedy rostoucí světová poptávka po pohonných hmotách. Ta zřejmě v nejbližších dnech neklesne, ale neměla by ani růst. Zvyšovat by se proto neměly ani naše ceny benzinu a nafty.

"Vzestup na světových burzách je už v aktuálních cenách víceméně zahrnut, takže spíše pokud nenastane něco dramatického na světových trzích, tak by ceny měly stagnovat kolem 31,70 až 32 korun," odhaduje Pírko. Zlevnění benzinu pod 30 korun za litr se ale podle ekonomů zřejmě už nedočkáme.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme