Ceny bytů v Česku meziročně vzrostly o 19 procent. Za metr čtvereční lidé v průměru zaplatí 77 800 korun

Ceny bytů v Praze a krajských městech v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly v průměru o 19 procent na 77 800 korun za metr čtvereční. Tempo růstu bylo nejvyšší za posledních pět let. Od konce roku 2015 se ceny v Česku zvýšily v průměru o 86 procent. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte, která prostřednictvím portálu cenovamapa.org zpracovává informace o prodejních cenách z kupních smluv evidovaných v katastru nemovitostí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sídliště, ilustrační foto

Nejvíce vzrostly ceny v panelových domech, a to meziročně o pětinu na 61 600 Kč za metr čtvereční. Ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V prvním čtvrtletí byla nejdražší Praha (100 000 korun za metr čtvereční), nejlevnější Ústí nad Labem (26 700 Kč/m2).

Meziročně zdražily byty nejvíce v Ostravě (téměř o třetinu), dále v Ústí nad Labem (o 27,1 procenta) a Hradci Králové (o 23,2 procenta). Ceny vzrostly nejméně ve Zlíně (o 9,3 procenta), Praze (o 13,5 procenta) a v Karlových Varech (o 13,8 procenta). Deloitte sleduje ceny prodaných bytů v krajských městech. Ve Středočeském kraji, který své krajské sídlo nemá, vychází z průměru za Benešov, Beroun, Kladno, Mladou Boleslav a okresy Praha-východ a Praha-západ.

Senátoři vrátili nový stavební zákon do sněmovny. Kritizují centralizaci i vznik nového úřadu

Číst článek

„V prvním čtvrtletí se v developerských projektech, cihlových a panelových domech prodalo 7164 bytů za 34,3 miliardy korun,“ uvedl manažer v oddělení nemovitostí Deloitte Petr Hána.

Počet se meziročně zvýšil o čtvrtinu, hodnota vzrostla téměř o polovinu. Na developerské projekty připadalo 45 procent prodaných bytů, bytům v panelových domech patřilo 30 procent, na cihlové domy připadala necelá čtvrtina.

Paneláky dražší o pětinu

Nejvíce vzrostly ceny v panelových domech, a to meziročně o pětinu na 61 600 Kč za metr čtvereční. Ceny bytů v developerských projektech stouply o 18,5 procenta na 89 100 korun za metr čtvereční, v cihlových domech se zvýšily o 17,6 procenta na 76 900 korun za metr čtvereční.

Statistický úřad: Nejlevněji šlo byty pořídit v okresech zasažených těžbou uhlí, nejdražší byly v Praze a Brně

Číst článek

Na celkovém objemu prodejů se v prvním čtvrtletí zhruba ze dvou třetin podílela Praha. Následovaly Brno (7,5 procenta), Plzeň (tři procenta), Olomouc (2,6 procenta) a Pardubice (2,3 procenta).

V porovnání s předchozím čtvrtletím vzrostly ceny v ČR v průměru o 5,3 procenta. „Nejvíce zdražily byty v Českých Budějovicích, kde stoupla cena za metr čtvereční o 17,8 procenta na 55 700 korun za metr čtvereční. Ceny rostly významně také v Jihlavě (o 11 procent) a ve Zlíně (o 10,2 procenta),“ doplnil Hána. Byty mezičtvrtletně naopak zlevnily v Plzeňském a Pardubickém kraji, shodně o 0,4 procenta.

V Praze vzrostly ceny bytů meziročně o 13,5 procenta. Nejdráže se prodávaly byty v Praze 1 (151 700 korun za metr čtvereční) před Prahou 2 (139 700 Kč). Nejlevnější byly Praha 9 (92 700 Kč) a Praha 4 (94 200 Kč).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme