Cena českých destilátů zůstane podle lihovarníků zřejmě i po zmírnění prohibice stejná

Likérky netrpělivě čekají na zmírnění prohibice, se kterým by měla přijít po zítřejším zasedání vláda. Stáčírny českých výrobců zatím zůstávají prázdné, zaměstnanci mají nucené dovolené a čeká se na dodávky objednaných statisíců kusů nových kolků

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

láhve s alkoholem

láhve s alkoholem | Foto: Photo.net

Výrobci destilátů zatím netuší, jak moc se aféra s metanolem dotkla zákazníků. Bezprostředně po zmírnění prohibice se ceny s velkou pravděpodobností zvyšovat nebudou. Nějací zákazníci budou také nejspíš chvíli čekat, než si alkohol po této kauze odváží koupit.

„Po zmírnění prohibice bude v první fázi jistě zvýšená poptávka po alkoholu, protože lidé budou mít strach pít cokoli staršího,“ odhaduje situaci předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera. Doufá, že důvěru v alkohol zaručí nové kolky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Květa Moravcová zjišťovala pro Odpolední radiožurnál, jak situaci kolem zmírnění prohibice vidí lihovarníci

Lihovarníci ale nepočítají ani s tím, že by se cena snížila. Cena tvrdého alkoholu se může podle výrobců zvednout kvůli elektronickým kolkům, o kterých se už delší dobu mluví. Jejich zavedení ale není otázkou zítřka.

Lihovarníci se na dnešním setkání shodli, že není na pořadu dne řešit finanční ztráty, ale zamezit dalším ztrátám na životech. Stále ale trvají na tom, že prohibice neměla být plošná, ale měla se týkat pouze problémových destilátů.

Na druhé straně ale oceňují přístup policie, které se v poměrně krátké době podařilo v kauze obvinit více než 40 lidí a propracovat se až na vrchol pyramidy.

Za šíření jedovatého alkoholu prý mohou i finanční problémy podnikatele z Karviné

Číst článek

Podle Pavla Dvořáčka, generálního ředitele likérky Rudolfa Jelínka, bude důležité, jak se vyřeší překolkování lahví se starým kolkem, protože tady můžou likérky hodně tratit.

Pokud by se totiž musely staré kolky z lahví odlepovat, výrobci by přišli o 8 až 10 korun na lahvi. Přelepení starého kolku novým přijde nejvýše na dvě koruny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Rádiu Česko se dnes k zmírnění prohibice a zavedení kolků vyjadřovali předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera a Martina Kaňková, tisková mluvčí Celního ředitelství Praha

Objednávky na nové kolky jsou od výrobců alkoholu přijímány už od pátku. V současnosti bylo zpracováno 28 milionu kusů požadavků. Výdej ale bude možný až ve středu, s nabytím účinnosti nové vyhlášky.

Ministr Kalousek přislíbil obchodníkům vrácení spotřební daně, pokud doloží likvidaci alkoholu, vrátit spotřební daň. Podmínkou by ale byly i doklady o poctivém nákupu lihoviny.

„Pokud vláda nařídí zlikvidovat velké množství lahví, tak by měla nést veškeré náklady, a nejen daň, jak to naznačil ministr financí,“ reaguje na ministrův výrok Dvořáček.

Alkohol s novým kolkem bude možná koupit pravděpodobně za několik dní, zítra by měla vláda odsouhlasit zmírnění prohibice. Mohly by se tak začít využívat nové kolky, které už od pátku tiskne státní tiskárna cenin.

Lenka Šumová, Květa Moravcová, Ivana Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme