Cena cukru v Evropě by mohla za pár let výrazně klesnout

V Česku a v dalších evropských zemích by mohl za pár let výrazně zlevnit cukr. Ministři zemědělství států Evropské unie se dnes pravděpodobně dohodnou na ukončení kvót na výrobu cukru v Evropě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kostkový cukr

kostkový cukr | Foto: Fotobanka stock.xchng

Brusel přes odpor některých zemí původně chtěl konec kvót už od roku 2015. Kompromisem by podle českého ministra zemědělství Petra Bendla mohl být rok 2017.

„Na to jsou absolutně rozdílné názory. My jsme prezentovali, že si myslíme, že kvóty zmizet mají, že kompromis, když ne 2015, tak si umíme představit 2017, ale 2020 je pro nás příliš daleko,“ uvedl Bendl.

Konec kvót až od roku 2020 požaduje Evropský parlament, který musí návrh také schválit.

Díky ukončení kvót by se podle odhadů mohla cena cukru snížit asi o 15 procent. Pak by zlevnily i výrobky, které cukr obsahují, třeba pečivo nebo slazené limonády.

Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme