Cena elektřiny v Německu se může zvýšit až o třetinu

Němci by se měli připravit na dražší elektřinu: podle výrobců bude stát až o třetinu víc. Takový je odhad šéfa velkého energetického koncernu Vattenfall. Může za to prý mimo jiné ukončení výroby z jádra a investice do obnovitelných zdrojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: ČEZ

Čeští výrobci elektřiny zdůvodňují často zdražování proudu tím, že je dražší právě v Německu. Pokud v Německu do roku 2020 stoupne cena elektrické energie o třetinu, nemělo by to mít podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Sýkory dopad na české spotřebitele.

„Vzhledem k tomu, že růst cen elektrické energie v Německu je prognózovaný právě kvůli růstu kapacit obnovitelných zdrojů, zejména solárních a větrných, tedy kvůli té složce energie, které říkáme růst poplatků za obnovitelné zdroje, nemělo by to mít přímý dopad na české spotřebitele. Možná dokonce spíše naopak,“ uvedl analytik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Patria Finance Tomáš Sýkora mluví o cenách elektřiny v Odpoledním Radiožurnálu

Vedlejším efektem růstu obnovitelných zdrojů v Německu je totiž podle jeho slov i pokles ceny silové elektřiny, tedy vyrobené elektřiny, která je společná pro německý i český trh.

„Ekonomická krize nebo respektive výkonnost ekonomiky určitě ovlivňuje právě složku, které říkáme silová elektřina, která tvoří zhruba třetinu konečné ceny. Další dvě třetiny ceny tvoří poplatky za distribuci a velký díl jsou dnes poplatky za obnovitelné zdroje,“ řekl Tomáš Sýkora.

Kvůli slunečním elektrárnám zdraží už příští rok cena energie i v České republice.

„Obnovitelné zdroje jsou u nás podobně jako v Německu dotovány, aby jejich kapacity rostly, jak i Evropská unie přála ve svých direktivách. Díky tomu je potom část těchto dotací přeúčtovávána přímo na spotřebitele právě ve složce poplatek za obnovitelné zdroje. Platíme tedy více v případě, že roste kapacita obnovitelných zdrojů,“ vysvětlil analytik.

Doplnil, že v letošním roce měl znovu vzrůst poplatek za obnovitelné zdroje.

Hanka Shánělová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme