Bitcoin dál stoupá, cena kryptoměny poprvé překonala 50 tisíc dolarů

Cena bitcoinu v úterý vystoupila na rekord a poprvé překonala hranici 50 000 dolarů (1,06 milionu Kč). Od začátku roku už nejznámější kryptoměna světa zdražila o více než 70 procent, ukazují záznamy na webu Coindesk.

Londýn/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cena bitcoinu spadla pod 3000 amerických dolarů.

Cena bitcoinu spadla pod 3000 amerických dolarů. | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

Krátce po 15.00 SEČ se bitcoin prodával zhruba za 48 954 dolarů a za uplynulý den přidával 1,6 procenta. Jako denní maximum pak server Coindesk uvádí 50 584,85 USD.

Nejvýrazněji cena bitcoinu v letošním roce vzrostla po oznámení americké společnosti Tesla. Ta minulý týden uvedla, že nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů (31,8 miliardy Kč) a že začne digitální měnu přijímat i jako úhradu za své automobily.

Štábu Navalného se hrnou dary. Letos dostal v bitcoinech 6,4 milionu korun, což je víc než za rok 2020

Číst článek

Po kroku Tesly začali bitcoin do svých portfolií zahrnovat i někteří velcí hráči, kteří se dříve ke kryptoměnám stavěli spíše rezervovaně. Začlenění bitcoinu zvažují mimo jiné americké investiční banky JPMorgan a Morgan Stanley.

Poptávka po bitcoinech se prudce zvyšuje i v České republice. V lednu byl zájem ve srovnání s prosincem nejméně dvojnásobný, meziročně se poptávka zvýšila téměř pětkrát, ukázaly údaje společnosti Bitstock.com a serveru Kurzy.cz. V lednu se v tuzemsku prodaly bitcoiny a jiné kryptoměny zhruba za půl miliardy korun. To je meziroční nárůst o 50 procent.

„Bitcoin jde nyní bez nadsázky nazvat digitálním zlatem, mohl by se také brzy stát výraznou alternativou zavedených měn. Jeho růst podporuje i příchod známých investorů, jako například majitel Tesly Elon Musk, nebo akceptace bitcoinu platební sítí PayPal,“ řekl ředitel společnosti Bitstock.com Martin Stránský.

Novými zájemci o bitcoin už nejsou jen nadšenci, ale i zkušení a tradiční investoři. Růstu napomáhá také snadný nákup prostřednictvím internetových a mobilních aplikací, dodal.

Za celý loňský rok se v Česku prodaly kryptoměny asi za čtyři miliardy korun, což je o třetinu více než v roce předchozím.

$50к 🚀
$BTC #Bitcoin

13:31 – 16. 02. 2021

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme