Cena kávy překonala hranici tří dolarů za libru. Po 34 letech

Cena kávy prorazila psychologickou hranici 3 dolary za libru. Stalo se tak poprvé po více než 34 letech. Příčinou jsou obavy z nedostatku kávových zrn typu arabica způsobené nepřízní počasí na území hlavních producentů, jako je například Kolumbie. Zároveň cenu kávy pohánějí i spekulace. Uvolněná měnová politika zejména ve Spojených státech totiž znamená, že je na trhu mnoho likvidity a investoři hledají, kam ji ‘zaparkovat‘.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Káva

Káva | Foto: Corel GALLERY

Cena kávy je na mnohaletém rekordu. A protože jsou globální zásoby nejmenší za posledních 50 let, podle expertů ještě poroste. S tím souhlasí i analytik makléřské společnosti Colosseum Petr Čermák. „Pokud se podíváme na graf kávy arabica či kávy robusta, zjistíme, že se nachází v silném růstovém trendu. A zatím nic nenasvědčuje tomu, že by tento trend skončil,“ řekl na Rádiu Česko.

Připomněl, že navíc cenu komodity podporují i fundamenty. „Zásoby jsou velmi nízké, nepříznivé počasí způsobuje problémy na straně produkce nejen v Kolumbii, ale také například v Indonésii nebo ve východní Africe. Aktuálně i v Brazílii, kde krupobití poničilo část úrody. Navíc poptávka překonává nabídku a pokračuje v růstu,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cena kávy překonala dlouholeté maximum a podle analytiků dále poroste. Na Rádiu Česko jsme hovořili s analytikem makléřské společnosti Colosseum Petrem Čermákem.

Často se mluví o tom, že ceny ovlivňují spekulace investorů. Financial Times ale píše také o spekulacích farmářů. Ti teď prý neprodávají, protože věří tomu, že zanedlouho prodají dráž. Podle Čermáka je tato úvaha reálná a na trhu s kávou to není až tak výjimečná situace.

„Obzvlášť v zemích jako je Vietnam, který je jedním z největších producentů kávy robusta na světě. A tady se poměrně často stává, že zemědělci zadržují produkci a spekulují, že ji v budoucnu prodají za vyšší cejny,“ vysvětlil.

Cena kávy poroste

Americká firma JM Smucker, podle níž se maloobchodníci řídí, za poslední rok zvýšila ceny už třikrát. A varuje, že to udělá znovu. „Je pravda, že se za posledních 10 měsíců cena kávy na burze zdvojnásobila. A jestli se udrží na takto vysokých úrovních delší dobu, dá se očekávat, že se to projeví postupně i v průběhu tohoto roku na maloobchodních cenách,“ uvedl analytik.

List Guardian tvrdí, že k růstu cen přispívá i to, že stále početnější střední vrstva v Číně, Indii, a dalších zemích našla zalíbení v kávě. S tím souhlasí i Čermák.

„Rozvíjející se trhy tlačí spotřebu prakticky všech komodit vzhůru. Nicméně nemusí být pravda, že se musíme v dlouhodobém horizontu připravit nutně na růst cen kávy. Poptávka se zvyšuje, ale rostou i ceny a díky tomu zemědělci více vydělávají. To jim umožní investovat do zvyšování výnosnosti a produkce a také to přiláká i zájem ostatních,“ přiblížil.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme