Cena mědi klesá, ve světové ekonomice to bývá předzvěst potíží

Cena mědi na světových trzích klesá. Příčinou je i pokles průmyslově aktivity v eurozóně, ale hlavní podíl na propadu má Čína, kde se průmyslová výroba snižuje už půl roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měděný důl Chuquicamata v Chile, ilustrační obrázek

Měděný důl Chuquicamata v Chile, ilustrační obrázek | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.0, User: Nanosmile

Zájem o měď a její cena jsou významným indikátorem dalšího ekonomického vývoje, protože ji potřebuje jak stavebnictví, tak spotřební průmysl. Projevilo se to například v době finanční krize, kdy cena mědi klesala. Znovu růst začala teprve v roce 2008, a předznamenala tak příznivé zprávy ze světové ekonomiky i oživení burz.

V poslední době ale cena mědi na vývoj v západních ekonomikách ve skutečnosti příliš nereaguje. Za současným poklesem stojí Čína, která spotřebovává 40 až 50 procent celosvětové produkce tohoto kovu, a dokáže proto s cenou této komodity hnout nejvíce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomická redaktorka Radiožurnálu Jitka Hanžlová analyzovala příčiny současného poklesu cen mědi na světovém trhu

Za momentálním výrazným propadem v tomto týdnu stojí informace o situaci v eurozóně, kde průmyslová aktivita vykázala za minulý měsíc další pokles, už devátý v řadě. Podle některých ekonomů tato data naznačují, že se eurozóna nevymaňuje z recese, ale naopak klesá hlouběji do dluhové krize.

I ze Spojených států přišly neuspokojivé zprávy o pracovním trhu nebo o prudkém zpomalení sektoru služeb.

Čína ovlivňuje celý svět

Analytik společnosti Patria Václav Trejbal si všiml, že ačkoli podle odhadů má do roku 2020 růst poptávka po mědi až o více než 40 procent, pro obchodníky na trzích je stěžejní klesající průmyslová výroba v Číně. Čínský průmysl klesá již půl roku a pro globální ekonomiku je to velké nebezpečí. Snižuje se hlavně poptávka koncových výrobců.

Objevily se spekulace, že velké čínské slévárny mají příliš velké zásoby. Sice budou dál vyrábět, ale nemají jistý odbyt, a proto jejich produkce půjde do skladů a nebudou kupovat další měď. Podobný osud může čekat i další suroviny s výjimkou ropy.

Měď je díky své dokonalé vodivosti elektřiny a tepla součástí mnoha výrobků. Je významnou surovinou při výrobě kabelů, drátů a trubek, které protkávají infrastrukturu po celém světě. Například průměrné auto obsahuje zhruba 25 kilogramů mědi. Ta je také součástí veškeré elektroniky, od počítačů až po telefony.

Jitka Hanžlová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme