Cena mléka klesá a navíc je ho přebytek. Můžou za to i ‘výkonnější‘ krávy

Výkupní ceny mléka jdou opět dolů. Navíc je ho přebytek. Hlavním důvodem je embargo na dovoz potravin do Ruska, ale i rozšíření čím dál výkonnějších dojných krav v chovech. Někteří chovatelé teď dostávají za litr mléka necelých 6 korun, tedy zhruba tři koruny pod jejich náklady. Ceny podle nich ale padají i kvůli zrušení mléčných kvót.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krávy

Krávy | Foto: Irena Šarounová

Díky rozšíření efektivnějších chovů nadojí stále menší množství krav stále více mléka. Jak připomíná server iDnes.cz, dojnice dnes dají průměrně dvakrát víc mléka než před dvaceti lety.

Jen loni vyprodukovaly krávy v tuzemských chovech 2 miliardy 900 milionů litrů mléka, tedy skoro stejně jako třeba v roce 1966. Jenže jejich počet je téměř poloviční. V tuzemských kravínech a na loukách tak žije asi jeden a půl milionu kusů skotu.

Podle údajů Českého statistického úřadu vyprodukovala v roce 1995 jedna kráva ročně zhruba 4 tisíce 200 litrů mléka. Loni to už byl skoro dvojnásobek, tedy necelých osm tisíc litrů.

„Hlavně je to tím, že se genetický materiál, který tady do roku 1989 nebyl dostupný, začal do Česka dovážet. Jednak v podobě zvířat, třeba jalovic, tak i v podobě spermat a embryí zvířat k založení nové populace,“ vysvětluje Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství, co stojí za větší výkonností dojnic.

Dalšími důvody jsou ale třeba i kvalitnější krmivo a ustájení dojnic. Pro zajímavost, podle údajů Českého statistického úřadu v roce 2014 vypil každý Čech asi 60 litrů mléka a snědl téměř 263 a půl kila mléčných výrobků.

Takzvané superkrávy chovají i v ostatních evropských zemích. Třeba v sousedním Německu vyprodukovala jedna dojnice koncem minulého století asi dva tisíce litrů ročně. Dnes je to přes 7 a půl tisíce litrů ročně.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme