Ceny obilí se odrazily od válečného minima. Stále jsou ale o třetinu vyšší než před invazí

Cena potravinářské pšenice se zotavuje ze čtyřměsíčního minima, na trhu Euronext v Paříži v úterý stála tuna asi 355 eur (8780 Kč). Proti pondělí je to nárůst skoro o 1,5 procenta. Podobně se začala zvyšovat i cena pšenice na komoditní burze CBOT v Chicagu, kde mají vliv hlavně technické faktory, uvedla agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Chicago Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obilí (ilustrační foto)

Obilí (ilustrační foto) | Foto: Martin Veselý/MAFRA | Zdroj: Profimedia

Cena pšenice prudce vzrostla koncem února, což byla reakce na invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Tehdy zhruba z 265 eur za několik dnů vystoupila těsně pod 400 eur za tunu, po krátkém poklesu pak v polovině května zdolala hranici 450 eur za tunu.

‚To nebude možné nahradit.‘ Rusové zničili statisíce tun obilí, tvrdí Ukrajinci

Číst článek

Ukrajina je klíčovou zemí pro pěstování obilovin, ruská invaze ale komplikuje sklizeň, a hlavně vývoz těchto komodit. Ruská vojska podle západních médií blokují důležité vývozní přístavy v Černém moři, ničí důležitou přístavní a dopravní infrastrukturu, likvidují obilná sila a nelegálně si přivlastňují ukrajinské zemědělské produkty.

Na diplomatické úrovni pokračují jednání o zprovoznění vývozních koridorů z ukrajinských černomořských přístavů, vzhledem k pokračující ruské invazi ale převládají pochybnosti, zda se podaří nějakou dohodu uzavřít.

Kdyby ta jednání šla dobře, budou ceny dál klesat. Jinak budou kolísat na vysokých hodnotách, řekl jeden z obchodníků v Číně. Cenu pšenice podporuje i poptávka dovozců.

Pšenice na burze v Chicagu se prodává zhruba za 9,40 USD za bušl (27,2 kg), což je v přepočtu zhruba 8090 Kč za tunu. Proti pondělí se její cena zvýšila téměř o 2,5 procenta. K poklesu na čtyřměsíční minimum přispěla nižší poptávka a předpoklad dobré sklizně v Severní Americe.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme