Plyn je pro Evropu nejlevnější od června, cenu tlačí dolů teplé počasí a energie z větrných elektráren

Cena plynu pro evropský trh v úterý pokračovala v poklesu a dopoledne přechodně sestoupila až na 80 eur (zhruba 1940 Kč) za megawatthodinu, tedy nejníže od června. Dolů ji tlačí příchod teplejšího počasí a s ním slabší spotřeba i větší přísun energií z větrných elektráren, uvedla s odkazem na Spolkovou síťovou agenturu agentura DPA.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I přes nedávný pokles je cena evropského plynu ale stále na poměrně vysoké úrovni

I přes nedávný pokles je cena evropského plynu ale stále na poměrně vysoké úrovni | Zdroj: Profimedia

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v lednu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility v Nizozemsku vykazovala kolem 11.30 pokles o zhruba 1,1 procenta na 82 eur za megawatthodinu.

Klesající tendenci má cena plynu od poloviny prosince. V tomto období klesla cena na trhu Title Transfer Facility zhruba o 50 eur. Na rekordní maximum 345 eur se vyšplhala v létě. Prudký nárůst tehdy vyvolalo zastavení dodávek plynu z Ruska.

Země Evropské unie se shodly na nouzovém omezení cen plynu, pokud překročí 180 eur za MWh

Číst článek

Hlavním důvodem poklesu ceny jsou nyní mírné teploty, které udržují spotřebu poměrně nízkou. O vánočních svátcích byly teploty výrazně vyšší než v polovině měsíce, kdy třeba ve střední Evropě panoval tuhý mráz.

I přes nedávný pokles je cena evropského plynu ale stále na poměrně vysoké úrovni. V roce 2020 byly ceny na trhu Title Transfer Facility pod hranicí 20 eur za megawatthodinu.

Země Evropské unie minulý čtvrtek formálně schválily parametry nouzového omezení cen plynu, na němž se ministři energetiky shodli pod vedením českého předsednictví.

Omezení bude unie na všech svých plynových burzách uplatňovat od 15. února, pokud cena plynu na trhu Title Transfer Facility překročí 180 eur za megawatthodinu. Zároveň bude muset být nejméně o 35 eur vyšší než globální průměr cen LNG.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme