Cena plynu by měla příští rok klesnout až o 5 procent. Zlevňovat by mohla i elektřina

Cena plynu by měla příští rok zákazníkům klesnout v průměru o tři až pět procent. Energetický regulační úřad (ERÚ) mírně zvýšil takzvanou regulovanou složku ceny, která tvoří asi pětinu výsledné ceny. Očekává ale pokles takzvané silové složky, která tvoří zbytek ceny a určují ji sami dodavatelé. U výhledu cen elektřiny zaleží podle úřadu na tom, v jakém rozsahu a formě přijde od Evropské komise potvrzení takzvaných notifikací pro podporované zdroje v České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynový hořák (ilustrační foto)

Plynový hořák (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

Evropská komise v pondělí oznámila, že schválila režim podpory obnovitelných zdrojů v Česku. Při nezapočítání těchto tzv. notifikací počítá ERÚ se snížením regulované složky, která tvoří u elektřiny více než polovinu výsledné ceny, o zhruba pětinu.

Ceny elektřiny by proto pro domácnosti mohly v průměru klesnout až o 21 procent. Záleží to ale na tarifech dodavatele a také množství spotřebované elektřiny.

Podle rozhodnutí Evropské komise takzvanou notifikaci získaly obnovitelné zdroje spuštěné v období 2006 až 2012. Ministr průmyslu Jan Mládek v pondělí řekl, že očekává, že ERÚ neprodleně rozhodnutí komise zohlední a příslušná cenová rozhodnutí vypíše.

Podle dřívějšího vyjádření ministerstva průmyslu budou mít provozovatelé obnovitelných zdrojů příští rok nárok zhruba na 37 miliard korun. Některým zdrojům notifikace ale stále chybí. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva je objem těchto zdrojů dvě až tři miliardy korun.

Energetický regulační úřad začal zveřejňovat ceny plynu. Lidem chce ukázat, kdo je nejlevnější

Číst článek

Podporu obnovitelným zdrojům na letošní rok ERÚ vypsal na základě nařízení vlády těsně před koncem loňského roku. Výplatu umožnil během nepřítomnosti Aleny Vitáskové tehdejší místopředseda úřadu Jan Nehoda, jehož pak Vitásková odvolala.

Už dříve uvedla, že většina podpory, která byla letos dosud vyplacena, byla vyplacena nezákonně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme