Cena pohonných hmot klesla. Zlevňování by mohlo pokračovat i v příštím týdnu

Pohonné hmoty jsou opět levnější. Benzin za týden zlevnil o 15 haléřů, nafta o devět. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Hlavním důvodem levnějšího tankování je nižší cena ropy. Podle výhledů by navíc cena mohla o pár haléřů klesnout i v následujícím týdnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny u řeckých čerpacích stanic reflekovaly růst DPH (ilustrační foto)

Ceny u řeckých čerpacích stanic reflekovaly růst DPH (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Řidiči teď na pumpách zaplatí méně než před týdnem. Konkrétně za Natural 95 v průměru 29 korun 59 haléřů a za naftu v průměru 28 korun 49 haléřů.

Ceny pohonných hmot ale nejsou ve všech krajích stejné. Jako obvykle za ně nejvíc řidiči zaplatí na benzinkách v Praze. Nad třicetikorunovou hranici se jeho cena dostala už jen v Plzeňském kraji a na Vysočině.

Nafta je nejdražší na Vysočině a v Plzeňském kraji. Nejméně zaplatí řidiči za benzin v Jihočeském kraji. Nafta je nejlevnější v Karlovarském kraji. Za nižšími cenami pohonných hmot stojí hlavně ceny ropy, říká analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

„Ještě v polovině října stál barel ropy kolem 52 či 53 dolarů za barel a během posledního měsíce cena spadla až na 42 dolarů, teď se pohybuje kolem 45 dolarů za barel. To už je natolik významný pokles, že to české čerpací stanice musely projevit v cenách.“

Zdražení pohonných hmot přišlo na začátku října poté, kdy se cena severomořské ropy Brend dostala nad 50 dolarů za barel.

Období zimních dovolených

Blíží se období zimních prázdnin a Češi začnou vyjíždět za sněhem do zahraničí. Podle srovnání cen společnosti Finlord se rozhodně nevyplatí tankovat v Itálii. V porovnání s Českem jsou tam pohonné hmoty dražší až o 10 korun na litr.

„Pravděpodobně řidiči nebudou tankovat na jih od našich hranic, protože tam je benzin v průměru dražší. V Polsku je levnější, tam se moc lyžovat nejezdí, takže si člověk moc nevybere. Nejlepší strategie je natankovat v České republice a pak se vydat na jih směrem do Alp, případně na západ,“ dodává analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Podle odhadů společnosti Finlord by navíc ceny mohly o pár haléřů klesnout i v následujícím týdnu. V dlouhodobém horizontu ale bude záležet hlavně na cenovém vývoji ropy a na dohodě o snížení těžby roby mezi Organizací zemí vyvážejících ropu a Ruskem.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme