Ropa letos poprvé zdražila na 75 dolarů za barel, důvodem jsou znečištěné dodávky z Ruska

Cena severomořské ropy Brent ve čtvrtek dopoledne překonala hranici 75 dolarů za barel, což se stalo letos poprvé. Za tímto růstem stojí především znečištění ruské ropy, jejíž odběr zastavují evropské státy. Dalším důvodem je zpřísnění sankcí Spojených států vůči Íránu.

Londýn/New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy Brent v Severním moři (ilustrační foto)

Těžba ropy Brent v Severním moři (ilustrační foto) | Foto: Nick Smyth / Alamy | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Později se ale cena Brentu mírně snížila a krátce před 17.00 se pohybovala těsně pod 75 dolary, s denním růstem o 0,5 procenta byla na 74,94 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI, jejíž cenu táhl dolů růst zásob ropy v USA, stagnovala na 65,85 dolaru.

Problémy se znečištěnou ruskou ropou. Petrochemické společnosti zvažují zastavení nákupu

Číst článek

Nákup znečištěné suroviny z ropovodu Družba zastavilo Německo a Polsko a podle agentury Reuters, která se odvolává na dva nejmenované zdroje, i Česká republika.

Ropovod může přepravovat až jeden milion barelů ropy denně, což představuje jedno procento globální poptávky po této surovině. Podle kalkulací Reuters byl pozastaven odběr zhruba 700 000 barelů denně.

Dalším důvodem růstu cen ropy je snaha Spojených států stlačit íránský vývoz až k nule. USA v pondělí oznámily, že ukončí výjimky ze sankcí vůči Íránu, který je třetím největším producentem v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Výpadek íránské ropy na trhu podle konzultantské firmy Rystad Energy může nahradit Saúdská Arábie a její spojenci. Ti od počátku roku omezují těžbu o 1,3 milionu barelů denně, což je podle názoru společnosti víc než dost na pokrytí výpadku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme