Ropa zlevňuje kvůli obavám, že Čína a USA neuzavřou včas obchodní dohodu a clo se zvýší

Ceny ropy ve čtvrtek klesají. Investoři se obávají, že se Spojeným státům a Číně nepodaří uzavřít obchodní dohodu dříve, než se v pátek zvedne clo na čínské výrobky dovážené do USA. To by mohlo poškodit hospodářský růst a snížit poptávku po surovině.

Londýn/New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zařízení na těžbu ropy

Ceny ropy klesají (ilustrační foto) | Foto: Ernest Scheyder | Zdroj: Reuters

Po 18.00 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o 0,77 procenta na 69,83 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 1,2 procenta na 61,37 USD.

Za kontaminací ropovodu Družba stojí skupina firem, tvrdí ministr. Ruské úřady zadržely čtyři lidi

Číst článek

Ve čtvrtek ve Washingtonu začíná další kolo jednání o obchodu mezi Čínou a USA. Plánované je na dva dny, přičemž již v pátek má být v případě jeho neúspěchu zvýšeno clo na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč), na 25 z nynějších deseti procent. Čína hrozí protiopatřeními.

Ropné dodávky

Brent a WTI letos přidaly více než 30 procent. Růst jejich ceny podpořilo snížení produkce ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a spojenců včetně Ruska. Globální ropné dodávky dále omezily sankce USA vůči členům OPEC - Venezuele a Íránu.

V těchto dnech brání výraznějšímu poklesu cen zpráva amerického Úřadu pro energetické informace (EIA), že zásoby ropy v USA v týdnu do 3. května klesly o čtyři miliony barelů. Analytici očekávali naopak nárůst o 1,2 milionu barelů.

Ceně pomáhá i zpráva, že čínský dovoz ropy byl v dubnu rekordní. Země je největším dovozcem ropy na světě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme