Cena ropy klesá - trh čeká na úder

Ceny ropy na světových trzích i dnes pokračují v silném poklesu, který zahájily koncem minulého týdne. Květnový kontrakt na ropu Brent se propadl o dalších téměř šest procent na 27,75 dolaru za barel. To je nejnižší cena za poslední zhruba tři měsíce. Dealeři se shodují na tom, že ceny se snižují hlavně kvůli poslednímu vývoji krize v Iráku. Spekulují, že válka bude rychlá a úspěšná a že zásobování ropou ze zemí Blízkého východu nebude přerušeno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Londýnská ropa Brent je nejlevnější za poslední tři měsíce. Jak řekl analytik Ivo Nejdl z Raiffeisenbank, prodává se za 27 dolarů a 75 centů. "Obchodníci na světových trzích se domnívají, že tak jak rychle válka přijde nebo přišla, tak rychle skončí, ovšem jakékoli překvapení an Blízkém východě nebo další válka by znamenala další růst cen ropy."

Vyjádření politiků o dalším postupu zbavila investory nejistoty. Jak řekl Alexander Toth ze společnosti Böhm and Partners, mnoho z nich počítá s podobným vývojem jako v roce 1991. "Zásah v té oblasti znamenal pro trhy také uklidnění především prudký pokles cen ropy a v příštích několika týdnech v roce 1991 si připsaly trhy úctyhodných 20 procent. takže si myslím, že trh eď spíš vnímá tyhle pozitivní informace a pozitivnější dopady."

Markéta Kaclová, Petra Steinerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme