Cena ropy klesá, analytici očekávají i zlevnění benzínu

Ceny ropy se během minulého týdne výrazně snížily, dokonce to byl nejvýraznější propad od roku 1983, kdy se začalo obchodovat s kontrakty na její prodej. Barel od pondělí do pátku zlevnil o bezmála 17 dolarů. Dnes po ránu sice díky zprávě, že americká ekonomika vytváří nová pracovní místa, došlo na asijských trzích ke zvýšení jeho ceny. Někteří experti ale nevylučují, že kvůli přetrvávající nejistotě bude ropa nadále pod tlakem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rafinerie v noci

Rafinerie v noci | Foto: Comstock Images

Ekonom J&T Banky Petr Sklenář připomíná, že určujícím faktorem pro cenu ropy je sledování jak ekonomické aktivity USA a jiných zemí, tak i vývoje v ropných zemích na Blízkém východě a v severní Africe. Třetím faktorem je letošní oslabování dolaru, které přeneseně vyvolalo tlak na ceny všech komodit včetně ropy.

Podle některých expertů bude nejistá budoucnost brzdit růst cen ropy. Jonathan Barratt z australské Comodity Broking tak letos čeká průměrnou cenu 100 dolarů za barel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom J&T Banky Petr Sklenář odhaduje ve Světě o osmé vývoj cen ropy a benzínu v příštích měsících

„Je třeba rozlišovat barel a barel. Na jedné straně je severomořská evropská ropa, tam je průměr v letošním roce kolem 110 dolarů a nemusí být překvapením ani cena kolem 115. Americká je v průměru kolem 99 dolarů a tam i ten odhad, že cena zůstane na 100 dolarech, je rozumný,“ soudí Sklenář.

Írán počítá v rozpočtu na rok 2011 až 2012 s cenou barelu na úrovni 81,50 dolaru. Podle Sklenáře je hlavní příčinou opatrnost. „V roce 2008 a 2009 výrazně propadla cena ropy a u řady producentských států to vyvolalo obrovské ekonomické problémy. A proto mi to připadá jako jeden z kroků opatrnosti – vytvořit si velmi výrazný polštář, který ochrání proti velkým propadům ropy. Ale zatím bych tak velký propad cen ropy neočekával,“ dodává.

Za předpokladu, že ropa zásadně nezdraží, čekají američtí analytici zlevnění galonu benzínu do začátku června o 50 centů. Sklenář upozorňuje, že v letošním roce rostla daleko rychleji cena ropy než ceny ropných derivátů, tedy i benzínu. Takzvaná rafinérská marže zůstala nízko.

„Zpracovatelé čelí tlakům z reálné ekonomiky, a pokud jsou velmi vysoké zásoby ropných derivátů včetně benzínu, nedokáží do ceny benzínu přenést růst ceny ropy způsobený krizí v arabském světě. Určitě se o to budou snažit, ale jsem k tomu skeptický. Spíš bych řekl, že v následujících měsících zůstane rafinérská marže velmi nízká,“ předpovídá Sklenář.

Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme