Cena ropy klesá, benzin a naftu ale prodražují daně

Průměrné ceny pohonných hmot v České republice klesly během týdne na nová minima. Naráží ale na mantinely. I kdyby byla ropa zadarmo a čerpací stanice si neúčtovaly žádné marže, stejně by motoristé platili nejméně 15 korun za litr benzinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzínová pumpa, benzín (ilustrační foto)

Benzínová pumpa, benzín (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Rekordně nízké ceny benzinu a nafty se dostaly na úroveň z let 2009 a 2010. Jsou ale značné rozdíly mezi jednotlivými kraji. Může to být až o více než 2 koruny.

Například v Praze 6 je Natural za 29 korun a 66 haléřů, na Českolipsku ale stojí 27 korun a 24 haléře. Podobně nafta v Praze 6 stojí 29 korun, třeba na Pardubicku, Mělnicku nebo Českolipsku je pod 26 korunami.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cenách pohonných hmot mluvila redaktorka Jitka Hanžlová

V průměru stojí v Česku benzin Natural 28 korun a 10 haléřů za litr, nafta 26 korun a 64 haléře.

Za různé ceny může třeba to, jak silná je v místě konkurence. A také odlišné náklady. V Praze jsou dražší pozemky, pronájmy a vyšší mzdy. V Jihomoravském kraji pak zřejmě vyšší ceny pohonných hmot napodobují dražší benzin v sousedním Rakousku a také na Slovensku.

Zatímco ropa od roku 2014 zlevnila ze 110 dolarů za barel na 30 dolarů, pohonné hmoty u nás za stejné období zlevnily jen o 8 až 9 korun na litr. Důvodem takového nepoměru je to, že ropa tvoří jen malou část konečné ceny. Šedesát procent totiž tvoří daně.

V té souvislosti uvádí hypotetický příklad ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak.

„I kdyby cena ropy byla nula a marže rafinerií a čerpacích stanic byly také nulové, tak i v takovém případě by litr benzinu stál 15,5 koruny a litr nafty by stál 13,2 koruny. Všechno by šlo do daní,“ vysvětluje Tomčiak.

Analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík si ale myslí, že ani v případě ropy zadarmo by ceny nešly pod 20 korun, protože rafinerie a čerpací stanice mají náklady a musí si počítat marže.

„To znamená, že v současné době je přibližně šest až osm korun další prostor pro pokles ceny, to je ale v případě extrémního scénáře, kdy by ropa stála nula, což nikdy stát nebude. Prostor pro další pokles cen pohonných hmot je už velmi omezený.“

A to právě kvůli vysoké složce daní. Jak spotřební daň, tak daň z přidané hodnoty stouply. Proto jsou také aktuální ceny na pumpách vyšší než v roce 2004, kdy se ropa na světových trzích obchodovala na podobné úrovni jako teď.

V tom roce stál benzin v České republice v průměru zhruba 26 korun 80 haléřů za litr a nafta 25 korun.

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 13. lednu | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme