Cena ropy opět poskočila nahoru

Ceny ropy na světových trzích opět vzrostly. Americká lehká ropa během včerejšího večera prudce zdražila na rekordních 42 dolarů a 38 centů za barel. Důvodem pokračujícího zdražování jsou obavy z možných teroristických útoků, které by mohly narušit ropné dodávky do celého světa a způsobit tak západnímu světu významné ekonomické problémy. Do tuzemských cen pohonných hmot by se však podle Jiřího Šťastného ze společnosti Colosseum současné zdražení ropy na světových trzích nemělo výrazně promítnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceník čerpací stanice

ceník čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

"Částečně nám nahrává vývoj české koruny vůči americkému dolaru. Zatím bych nějaký významný dopad na maloobchodní ceny nepředpokládal. Považoval bych za běžné, že se cena bude pohybovat o desetníky, dvacetníky, ale nečekal bych významnější pohyby ani nahoru ani dolů."

Benzín u čerpacích stanic ve Spojených státech je ale stále velmi levný, zatímco ceny pohonných hmot v Británii jsou mezi nejvyššími na světě. Londýn proto s napětím očekává výsledky zítřejší schůzky ministrů členských zemí Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC o případném zvýšení těžebních limitů ropného kartelu pro třetí čtvrtletí.

U jedné čerpací stanice v Londýně stoupla cena benzínu na jednu libru za litr. To je přes 45 korun. Jde o přímý důsledek teroristických útoků v Saúdské Arábii a stoupání ceny ropy v posledních týdnech na nejvyšší úroveň za posledních 21 let. Britský ministr financí Golden Brown je prakticky v neustálém telefonickém styku s jednotlivými členy vlád členů OPECu a společně s americkými činiteli na ně naléhá, aby na zítřejším zasedání kartelu v Bejrútu zvýšili produkci.

Podle saúdských pramenů v Londýně je zvýšení těžby pravděpodobné, ovšem členové OPECu zároveň argumetují, že ceny benzínu na domácích trzích jsou často politicky vybičované místními daněmi, čehož nejvýmluvnějším příkladem jsou právě ceny ve Spojeném království, kde daně z pohonných hmot tvoří 70 procent jejich ceny.

Markéta Kaclová, Milan Kocourek, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme