Pohonné hmoty v Česku dál zdražují. Cena ropy je poblíž maxima z roku 2008

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic nadále rostou. Litr Naturalu 95 stojí průměrně 42,77 koruny, litr nafty 44,15 koruny. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od roku 2005. Ceny ropy jsou navíc kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska do Evropy a do Spojených států poblíž maxima z roku 2008. Cenu žene nahoru také možné zpoždění návratu íránské ropy na globální trhy, které podnítilo obavy z nedostatku dodávek.

Praha/Londýn/New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nafta, ilustrační foto

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic nadále rostou (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nafta zdražuje rychleji. V porovnání s pátkem jsou její ceny vyšší o 1,83 koruny, benzin zdražil za stejnou dobu o 1,19 koruny.

V prvních několika minutách pondělního obchodování přidávala severomořská ropa Brent a americká lehká ropa West Texas Intermediate více než deset dolarů za barel na nejvyšší hodnotu od července 2008. Brent vystoupal až na 139,13 USD a West Texas Intermediate na 130,50 USD.

Cena severomořské ropy Brent kolem 8.00 našeho času přidávala 9,7 procenta na 125,59 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate si ve stejnou dobu připisovala 8,8 procenta a prodávala se za 125,86 dolaru za barel.

Cena benzinu a nafty může být až 70 korun za litr, pokud bude embargo na ruskou ropu, říká Nerudová

Číst článek

Spojené státy a jejich evropští spojenci zvažují zákaz dovozu ruské ropy, řekl v neděli americký ministr zahraničí Antony Blinken. Bílý dům pak koordinuje s klíčovými výbory Kongresu postup pro vlastní zákaz.

„Bojkot by vytvořil obrovský tlak na dodávky ropy a plynu, které již pocítily dopad rostoucí poptávky,“ uvedli analytici CMC Markets.

„Ceny pravděpodobně v krátkodobém horizontu porostou, přičemž pohyb směrem k 150 USD za barel není vyloučený… Takový krok vyvine další tlak na globální ekonomiky, posouvá inflaci výše a přiměje centrální banky debatovat o tom, jak rychle by se mělo přistoupit ke zvýšení sazeb,“ citovala analytika agentura Reuters.

Globální ceny ropy od začátku roku 2022 spolu s dalšími komoditami vzrostly o 67 procent. To vyvolává obavy o světový hospodářský růst. Čína, která je druhou největší světovou ekonomikou, už snížila letošní výhled hospodářského růstu.

Rostoucí ceny zlata

Cena zlata v pondělí přesáhla poprvé po roce a půl 2000 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Kolem 8.45 našeho času cena mírně klesla na 1988,90 dolaru za unci. Investoři hledají ve zlatém kovu bezpečí v důsledku eskalující rusko-ukrajinské války. Zdražují i další drahé kovy, na maximu je palladium.

Konec Škodovky v Rusku? ‚Větší dopad bude mít výpadek dodávek z Ukrajiny,‘ říká Martin Jahn

Číst článek

Palladium ve stejnou dobu přidávalo 8,7 procenta na 3272,15 dolaru za unci. Na maximum se dostalo už na ceně 3173 dolarů.

Největším dodavatelem palladia, které výrobci automobilů používají pro výrobu katalyzátorů, je ruská společnost Nornickel.

„Zlato pravděpodobně zaznamená na ceně kolem 2000 dolarů zpočátku silný zájem, ale až bude uspokojen a za předpokladu, že nedojde ke změně situace na Ukrajině, se rychle přesune do oblasti 2100 USD a na nová historická maxima,“ citovala agentura Reuters analytika OANDA Jeffreyho Halleye.

Stříbro zdražovalo o 0,95 dolaru za unci. Platina měla k dobru 2,25 procenta na 1153,43 USD, už dříve přesáhla devítiměsíční maximum.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme