Cena ropy stoupá. I kvůli tropické bouři Isaac

Cena ropy opět stoupá. Může za to tropická bouře Isaac, která míří nad oblast Mexického zálivu. Bouře by se podle meteorologických předpovědí měla pohybovat kolem Floridy a nad Mexický záliv dorazit od východu. Ropné i plynařské společnosti už zahájily evakuaci těžebních plošin, britský koncern BP už na svých sedmi plošinách v zálivu zcela zastavil těžbu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norská ropná plošina Kristin v Severním moři

Norská ropná plošina Kristin v Severním moři | Zdroj: Reuters

„V průběhu dnešního obchodování roste cena barelu severoamerické ropy brent přibližně o 89 centů na 114,5 dolaru. 80 centů na barel je opravdu jen minimální pohyb, motoristé se zatím nemusejí obávat nějakého výraznějšího dopadu na tuzemské ceny pohonných hmot. Pokud by nicméně došlo k výraznějším cenovým pohybům, ty se tradičně projevují s přibližně týdenním zpožděním,“ vysvětluje analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Americké úřady odhadly, že se kvůli bouři Isaac sníží produkce ropy asi o 24 procent. Takový dočasný výpadek není v období hurikánů podle Petra Čermáka žádnou tragédií a ničím výjimečným.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cenách ropy mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Colosseum Petr Čermák

„Problém by nastal ve chvíli, kdy by výpadek byl větší a trval delší dobu. Případně kdyby došlo k poškození některých ropných plošin, nebo dokonce rafinerií, které na pobřeží leží. Prozatím si ale nemyslím, že by hrozilo uvolňování strategických rezerv Mezinárodní agentury pro energii,“ pokračuje Čermák.

Trh s ropou ale není nervózní jen z bouře Issac. Netrpělivě se očekává také zasedání světových centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole tento pátek.

„Trhy od tohoto setkání mají vysoká očekávání. Centrální banky v posledních týdnech vedle toho naznačily, že hodlají zasáhnout. Investoři tak očekávají stimulační opatření pro ekonomiky v řádu desítek až stovek miliard dolarů. Díky tomu také nakupují riziková aktiva, jako jsou třeba akcie nebo komodity a to tlačí vzhůru i ceny ropy,“ uvádí analytik Čermák.

Napětí je také kolem nadcházejícího zasedání Evropské centrální banky a amerického FEDu. Podle Čermáka by měli centrální bankéři skončit s politikou kvantitativního uvolňování a neměli by podporovat spekulativní chování na finančních trzích dalšími stovkami miliard, které napumpují do oběhu:

„Pokud by se zdrželi politiky kvantitativního uvolňování, tak by převládly fundamenty, které zatím příliš nenasvědčují a nenahrávají tomu, aby cena ropy nějak razantněji rostla. Pokud by tedy nezasahovali, podle mého názoru by cena ropy zamířila dolů.“

Barbora Kreuzerová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme