Cena rtuti prudce roste. Čína obnovuje její těžbu

Čínské doly obnovují těžbu rtuti. Zájem o tento kov prudce roste a zvyšuje se i jeho cena. V době českého předsednictví Evropské unii přitom byla podepsána mezinárodní dohoda o omezení obchodu se rtutí, která má negativní dopad na lidské zdraví i přírodu. Země sedmadvacítky v této souvislosti zakáží dovoz rtuti už v březnu příštího roku, Spojené státy kolem roku 2013.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teploměr

Teploměr | Foto: Fotobanka stock.xchng

O obnovení těžby se snaží privátní společnosti v oblasti mezi provinciemi Chu-nan a Kuej-čou, která po dlouhá desetiletí patřila k největším nalezištím rtuti v Číně. Před více než rokem však došlo k uzavření státních dolů, a to jak z důvodů velkých finančních ztrát, tak i dopadu na zdraví obyvatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obnovení těžby rtuti v Číně, její rostoucí ceně a plánovaném zákazu těžby i obchodu s ní mluvili na Radiožurnálu zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš a náměstek ministerstva životního prostředí Karel Bláha.

Nyní však její cena opět roste, minulý týden přesáhla tisíc amerických dolarů za 34,5 kg a od toho si majitelé dolů slibují i vysoké zisky. Zájem o rtuť vyvolává i zvyšující se těžba zlaté rudy, ze které se zlato extrahuje právě s pomocí rtuti, využívá se ale i k výrobě úsporných zářivek.

Navíc na Západě postupně dochází k zavírání rtuťových dolů, a proto se nabízené množství snižuje.

I v Číně zůstávají uzavřené státní doly, a to právě i kvůli alarmujícímu dopadu na zdraví obyvatel, kteří trpí krvácením dásní, třesavkou, závratěmi či bolestmi hlavy. V letech 1994 až 2004 se v oblasti Wan Šan do vzduchu vypařilo 745 tun, dalších 50 se dostalo do řek a dalších 450 skončilo jako odpad.

Podle Světové zdravotnické organizace tak přítomnost rtuti v rýži, obilí a zelenině pěstované v této oblasti několikanásobně překračuje zdraví škodlivé normy.

Ovšem některé soukromé doly zůstávaly s určitými přestávkami v provozu a nyní jeden z nich získal oficiální povolení. Ostatně s posvěcením úřadů existují v Číně i tisíce ilegálních uhelných dolů.

Rtuť má zmizet z pultů

Obchod se rtutí a její těžba je právě pro její vysokou zdravotní závadnost ve vyspělém světě omezována. V našich obchodech mají být v budoucnu nabízeny pouze šetrné žárovky či zářivky bez rtuti.

„Alternativ rtuti je mnoho, problémem je ale to, že jsou mnohem dražší,“ říká náměstek ministerstva životního prostředí Karel Bláha.

V současnosti je platná mezinárodní dohoda, která omezuje i obchod se rtutí.

„Za dva týdny ve Stockholmu poprvé zasedne mezinárodní vyjednávací výbor, který se bude snažit vyjednat globálně platnou úmluvu o rtuti. Ta by měla v prvé řadě zahrnovat zákaz těžby. Ta je totiž v současnosti zbytečná, rtuti je dost. Rtuť, která je k dispozici, pochází ze zrušených technologií a jedná se o statisíce tun. Čína vyjádřila ochotu se připojit k vyjednávání. V případě přijetí by dohoda měla mít charakter mezinárodní právní úpravy,“ dodává Bláha.

Robert Mikoláš, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme