Cena vepřového by se v novém roce měla zvyšovat už jen minimálně

Vepřový řízek s bramborovým salátem nás vyjde o letošních Vánocích dráž než loni. Za vším je evropská směrnice pro chov prasnic, platná od nového roku, a také růst cen krmného obilí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vepřové maso

Vepřové maso | Foto: Fotobanka PhotoRack

Cena vepřového masa se může zvýšit ještě do konce roku, po Silvestru už poroste minimálně. Myslí si to zemědělský analytik Petr Havel, podle kterého využijí zpracovatelé a obchodníci předvánoční nákupy, po Novém roce by totiž dražšího vepřového prodali méně.

„Výrobci, ale i obchodníci mohou částečně ten předpokládaný nárůst cen v příštím roce promítnout již do cen na konci roku letošního, protože prostě koncem roku se prodává vždycky více zboží než počátkem toho příštího,“ řekl Radiožurnálu Havel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cenu vepřového se zajímala redaktorka Květa Moravcová

Po Novém roce se podle něj bude cena masa zvyšovat jen minimálně.

„Bude se víceméně zvyšovat zhruba o inflaci prostě tak, jako ceny ostatních potravin, kde rostou náklady jak na jejich výrobu, tak na jejich prodej, myslí si analytik.

Podle Svazu chovatelů prasat by se mohla cena vepřového zvýšit o deset až dvacet procent.

Lidé se ale kromě ceny stále více zajímají také o kvalitu masa, zatímco ještě před několika lety to bylo pro české zákazníky zcela podružné. „Je pravda, že teď se lidé docela ptají, zda je maso české, nebo z ciziny,“ potvrzuje řezník Otakar Moravec.

Vývoj nákupu a cen vepřového masa čtvrtletně 2010 - 2012 | Foto: ČTK

Květa Moravcová, mta, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme