Cena za krabičku cigaret by se mohla zvýšit o čtyři koruny

Cena cigaret poroste. Milovníci tabáku by do dvou let mohli zaplatit za jednu krabičku cigaret i o čtyři koruny víc. Návrh novely zákona o spotřební dani dnes vládě předloží ministerstvo financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigareta, ilustrační foto

Cigareta, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Vildan Uysal

K navýšení ceny by podle resortu financí mělo dojít ve dvou fázích. O dvě koruny za krabičku v roce 2013, o další dvě v roce následujícím. Prudký jednorázový nárůst cen by totiž mohl znamenat snížení spotřeby a menší výnosy do státní kasy. Zvýšení daně z cigaret je závazek, který Česká republika dala Evropské unii.

„Sazba spotřební daně z tabáku ke kouření byla stanovena na základě požadavků, vyplývajících z porady ekonomických ministrů. Vyplývá z toho, že Česká republika je povinna zajistit implementaci směrnice Rady Evropské unie,“ potvrdila Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel.

Zvýšení spotřební daně z tabáku by mohlo do státního rozpočtu přinést v prvním roce 1,4 miliardy a v roce 2014 necelé dvě miliardy korun.

Igor Maňour, Marie Sýkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme