Cena za používání kolejí výletními vlaky vzroste až o 800 procent

České lokálky může brzo čekat výrazné omezení. Správa železniční dopravní cesty chce skokově zvýšit poplatek za využívání kolejí. Regionální dopravci se obávají, že je to může úplně zlikvidovat, hrozí tak útlum na dalších místních tratích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kozí dráha (ilustr. obr.)

Kozí dráha (ilustr. obr.) | Foto: Zubrnická museální železnice

Tam, kde chybí pravidelný provoz a jezdí jen výletní a turistické vlaky, totiž cena za používání kolejí vzroste až devětkrát.

„Není tam provozována pravidelná osobní doprava v závazku veřejné služby. Dojde k navýšení, kde maximální horní hranice může být až 43,60 korun za kilometr. Dnes je u všech typů 5,20 korun,“ potvrdil mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Podle menších železničních dopravců, kteří provozují turistické vlaky či občasné výletní jízdy je takové zdražení likvidační. „Dojde k tak pekelnému zdražení, že nebude nikdo schopen tu cenu zaplatit, tudíž ten vlak nevyjede,“ uvedl v České televizi ředitel KŽC doprava Bohumil Augusta.

Správa železniční dopravní cesty zvyšuje většinu poplatků za používaní kolejí. Na hlavních tratích se však cena za ujetý kilometr zvýší z 5,20 jen na zhruba 7 korun, u tratí s občasným provozem vzroste až na 43,60 korun.

Cílem správce je získat více peněz za udržování málo používaných tratí, nebo naopak úplné zastavení provozu. Podle mluvčího Pavla Hally se to bude týkat asi 40 tratí.

Více budou dopravci platit také v případě, že na elektrifikovanou trať vyjedou s méně ekologickou naftovou lokomotivou.

Libor Procházka, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme