Cena zlata dál stoupá. Na finančních trzích vládne nejistota

Na nový rekord dnes vystoupila cena zlata. Investoři začínají více obchodovat se zlatem, protože nedůvěřují finančním trhům. Protikrizová opatření zadlužených států finančníky nepřesvědčila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlaté vejce

Zlaté vejce | Foto: Comstock Images

Troyská unce se obchodovala za 1254,50 dolaru. Nová historická maxima dosáhlo zlato i v eurech, librách a švýcarských francích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ananlytik Boris Tomčiak v pořadu Stalo se dnes

Stoupající cena zlata je příznakem finančně nestabilních období. Na finančních trzích je podle analytiků patrná nervozita. Opatření evropských vlád proti dluhové krizi finančníky zatím nepřesvědčila.

„Investoři se bojí rozšíření krize v Evropě i do stabilnějších zemí jako je Německo. Důvěra v eurozónu klesá, což můžeme sledovat na hodnotě eura, které prudce oslabuje,“ říká analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Zatímco euro klesá, americký dolar i zlato podle Borise Tomčika současně posilují. „Vždycky se očekávalo, že když oslabuje americký dolar, tak zlato posiluje. A teď je to úplně jinak,“ dodává analytik.

Americká ekonomika zase minulý týden přinesla údaje o pomalém vývoji na trhu práce. Investoři proto stále častěji hledají jistotu pro své peníze právě ve zlatě. „Jeho cena by měla v dlouhodobém horizontu nadále růst,“ domnívá se Boris Tomčiak.

Milan Kopp, Pavel Polák, Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme