Cena zlata je na novém rekordu

Zlato láme rekordy. Cena trojské unce, tedy zhruba 28 gramů, se v noci na dnešek na asijském trhu vyšplhala na 1095 dolarů. Znamená to, že se investice do zlata letos zhodnotila už o 23 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlato

Zlato | Foto: Glendale Community College

A jak předpovídá většina expertů, poté, co se americká centrální banka rozhodla podržet úrokové sazby blízko nuly, tento trend bude podle všeho pokračovat.

Myslí si to i nezávislý investiční poradce Dan Vořechovský. Jak řekl v rozhovoru pro Rádio Česko, nákup zlata se stále vyplatí.

"Osobně se domnívám, že určitě je čas investovat do zlata, i když v minulosti to bylo výhodnější. Ale nepochybně v tuto chvíli, pokud je ta cena těsně pod hranicí 1100 dolarů, tak se určitě můžeme dočkat v nějakém horizontu třeba jednoho roku nárůstu v řádu i desítek procent."

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s investičním poradcem Danem Vořechovským o cenách zlata na Rádiu Česko

Podle většiny expertů zlato posiluje zejména kvůli zájmu centrálních bank. Ty utíkají od dolaru, který letos oslabil o 6 % a i nadále asi bude ztrácet. Podle Vořechovského je ale zájem o zlato všeobecný a souvisí s celkovou hospodářskou situací.

Podle některých hlasů se zlato dokonce může stát ,novým dolarem', tedy hlavní rezervou centrálních bank. Dan Vořechovský se domnívá, že na podobné úvahy je zatím příliš brzy.

"Dolar ztrácí své výsadní postavení jako dominantní rezervní měna u centrálních bank, centrální banky čím dál více diverzifikují rezervy směrem k jiným měnám."

"Do budoucna je pravděpodobné, že ta diverzifikace bude pokračovat i v tom směru ke zlatu, ale zda se zlato stane dominantní či významnou rezervní měnou, je otázka spíše pro desetiletí než roky," uvedl Vořechovský na Rádiu Česko.

Marika Táborská, Roman Chlupatý, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme