Cena zlata pokořila další rekordní hranici a roste

Cena zlata se dnes na termínovém trhu poprvé v historii vyšplhala nad 1300 dolarů za troyskou unci. Překonání rekordní ceny není žádným překvapením, kvůli situaci na trhu roste cena zlata stabilně už několik měsíců a v posledních dnech magickou hranici několikrát atakovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Unce zlata

Unce zlata | Foto: Comstock Images

Žlutý kov těží z nejistého vývoje globální ekonomiky a v poslední době také z přílišného kolísání na devizových trzích. Investoři hledají stabilní měnu, která se bude zhodnocovat nezávisle na stavu ekonomiky a tyto podmínky zlato určitě splňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

zlato.mp3

„Důvodem, proč zlato dosáhlo svých historických maxim jsou především vyhlídky globální ekonomiky. Ty se v poslední době razantně zhoršují, v řadě zemí klesá tempo růstů a zhoršuje se výkonnost akciových trhů. Právě tyto nejisté hospodářské vyhlídky nutí investory zbavovat se papírových aktiv a nakupovat zlato a další aktiva, která mají trvalou hodnotu,“ vysvětluje Jaroslav Tupý, analytik FX2 business.

Dalším důvodem pro rekordní zdražení zlata může být i pokles hodnoty dolaru vůči všem ostatním důležitým měnám.

„Do zlata je vhodné částečně investovat vždy. Na druhou stranu zlato není investicí v pravém slova smyslu. Zlato slouží k uchování hodnoty při znehodnocování měny. Investoři proto zlato kupují zejména v nejistých dobách, ať už politicky, nebo ekonomicky,“ pokračuje Tupý a dodává:

„Pokud se ekonomická situace bude nadále vyvíjet stejně, mohla by se cena zlata vyšplhat do konce roku až na 1540 dolarů za troyskou unci, podle některých analytiků to bude až na 1700 dolarů.“

Spolu se zlatem také roste cena stříbra, která dosáhla třicetiletého maxima.

Ondřej Bouda, Jan Piroch, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme