Cena zlata poprvé překonala hranici 1500 dolarů

Cena zlata poprvé v historii překonala psychologicky důležitou hranici 1500 dolarů za troyskou unci. Podle analytiků bude i nadále podporována drahou ropou, obavami z inflace a dluhové krize v eurozóně a napětím v arabském světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlato bude nadále výhodnou investicí (ilustrační foto)

Zlato bude nadále výhodnou investicí (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Analytik Jaroslav Brychta z X-Trade Brokers považuje za nejzásadnější důvod vysokých cen zlata neúnosný nárůst zadlužení vyspělých států a obavy, že tento nový dluh bude zčásti financován peněžní inflací.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cena zlata poprvé překonala hranici 1500 dolarů. Důvody vysvětloval ve Světě o druhé analytik Jaroslav Brychta

„Přesně toho jsme svědky ve Spojených státech, kde centrální banka rozhodla koncem roku o tom, že nakoupí americké státní dluhopisy za přibližně 600 miliard dolarů, což je také jeden z klíčových důvodů, proč dolar již několik měsíců oslabuje a proč jsou dolarové ceny zlata na rekordech,“ řekl Brychta.

Přední konzultační firma GFMS minulý týden uvedla, že cena zlata by se letos mohla vyšplhat nad 1600 dolarů za troyskou unci. Dlouhodobý potenciál růstu cen předpokládá i Brychta.

„K tomu, aby cena zlata výrazněji klesla, by bylo zapotřebí, aby opět nastoupila odpovědná fiskální politika, a to si myslím, že zatím není reálné. Takže očekávám, že cena zlata může i nadále růst a že zlato bude nadále investicí, která bude mít význam,“ míní analytik.

Barbora Kreuzerová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme