Cena zlata za den klesla o 8 procent, nejvíce za posledních třicet let

Cena zlata pokračuje v těžkém propadu. Dnes odpoledne ztrácela až osm procent a to je nejhlubší jednodenní ztráta za více než 30 let. Zlato kleslo na 1356,85 dolaru za troyskou unci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čtvrt kila ryzího zlata

čtvrt kila ryzího zlata | Foto: Jan Rosenauer

Pokles podle analytika finančního trhu České spořitelny Luboše Mokráše odstartovaly páteční velké prodeje na newyorské komoditní burze.

„Očekával jsem pokles ceny zlata, ale určitě ne tak prudký, jaký jsme viděli. Ten je výjimečný a nedá se dopředu předvídat,“ komentuje situaci Mokráš.

Prý pravděpodobně došlo k tomu, že u investorů propukla panika a roli hrály i technické faktory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na otázky ohledně propadu ceny zlata odpovídal analytik Luboš Mokráš

„Já bych lidem určitě neradil zlato nakupovat, protože podle všeho došlo k zásadnímu obratu v náhledu investorů na zlato. To bylo až donedávna vnímáno jako bezpečné aktivum a pojistka proti inflaci,“ říká.

Mokráš tvrdí, že je dokonce možné, že zlato ztratilo popularitu na delší dobu.

Pokles ceny zlata se promítl i do cen dalších kovů, jako jsou například stříbro nebo platina. Kromě toho klesá i cena ropy.

„Nervozita, kterou to způsobilo, se šíří i na akciové trhy, takže ty také klesají. Investoři si budou muset zvykat na novou situaci, která vznikla prudkým poklesem ceny zlata," přemýšlí Mokráš.

Podle analytika teď všichni pátrají po tom, co ten prudký pokles ceny zlata způsobilo. Zatím nikdo nemůže s jistotou přesně určit důvod propadu.

Lucie Husárová 1, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme