Centrální banka a exportéři o kurzu koruny

Česká národní banka nepodcenila problém silného kursu koruny, jak jí vyčítají někteří exportéři - tvrdí guvernér Zdeněk Tůma. Ten se v úterý sešel s manažery našich podniků, kteří po bance chtějí, aby proti posilování zakročila důrazněji. Nejdůležitějí zprávou z tototo setkání podle větěiny exportérů je, že obě strany spolu alespoň začaly přímo komunikovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna a euro

koruna a euro | Foto: Jan Rosenauer

Někteří ale odcházeli i velmi nespokojení - například ředitel firmy Asan Kladno Jiří Bancíř. "To, co tady je, to je jako školní přednáška, která nemá s reálným životem nic společného. Ve většině případů dokonce i ti dělníci a zaměstnaci jsou si vědomi toho, že pokud nás zabíjí kurz koruny a vlastně budeme muset skončit s výrobou, pak si ty devizy na dovolenou koupit nemohou," konstatoval Bacíř.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Bancíř k jednání s guvernérem ČNB

Podle guvernéra Tůmy je banka každopádně ochotná s exportéry i dál komunikovat. Nemůže ale dělat nic speciálně pro ně, protože nejsou v ekonomice jediní. Guvernér také jednoznačně odmítl jeden z požadavků tzv. Trutnovské výzvy - totiž aby banka zavedla pevný kurz koruny.

Milan Kopp, Pavla Kvapilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme