Centrální banka podle očekávání ponechala sazby beze změny

Bankovní rada podle očekávání neměnila úrokové sazby. Základní repo sazba tak zůstává na třech procentech a čtvrt bodu pod sazbami v eurozóně. Většina analytiků očekává, že centrální banka počká ještě na další data o vývoji ekonomiky a o případném snížení sazeb rozhodne až na říjnovém zasedání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

K uvolnění měnové politiky však podle ekonomů přesto do konce roku dojde. Kvůli pomalému oživení v eurozóně totiž očekávají snížení sazeb Evropské centrální banky. Česká národní banka by pak reagovala stejně, protože bude chtít zachovat nižší sazby než v eurozóně, aby mohla efektivně bránit nadměrnému posilování koruny.

Česká měna před dnešní bankovní radou oslabila na 30,45 Kč za euro. Podle Ivo Nejdla z Raiffeisenbank se zpráva o žádné reakci na obchodování s korunou výrazně neprojevila. Česká měna sice nejprve posílila, později se ale vrátila k původní úrovni 30 korun 40 haléřů za euro. "Očekáváme, že v následujících dnech se bude koruna obchodovat mezi 30-30,50 za euro. Trh se bude obávat intervencí České národní banky."

Na tom, že kurs koruny je stále nadhodnocený, se v úterý shodli guvernér centrální banky Zdeněk Tůma a premiér Vladimír Špidla. Nadále proto chtějí jejímu posilování společně bránit.

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová, Petra Steinerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme