Centrální banka překvapivě snížila úrokové sazby

Centrální banka dnes překvapivě opět snížila úrokové sazby. Hlavní repo sazba tak klesne o čtvrt procentního bodu na 1,75 procenta, tedy na nejnižší úroveň v historii. Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: ČNB

Podle ekonomky Markéty Šichtařové ze společnosti Next finance finanční trhy snížení sazeb neočekávaly a rozhodnutí bankovní rady by proto mohlo krátkodobě oslabit kurz naší měny.

"Nicméně toto oslabení nebude trvat déle než několik minut. Už zítra nebo v dalším týdnu se koruna vrátí ke stagnaci nebo velmi mírnému posilování vůči euru," odhaduje Šichtařová.

Podnikům nízké úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější úvěry na bydlení. Nízké úroky vyhovují i státu, který je také významným dlužníkem. Naopak lidé, kteří mají své peníze uložené na účtu u banky, dostávají nižší úroky, než je inflace, a reálně tedy prodělávají.

Naďa Bělovská, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme