Centrální banka překvapivě znovu snížila úrokové sazby

Centrální banka překvapivě snížila základní úrokovou sazbu a to o čtvrt procentního bodu. Přitom ještě není známo, jak dopadne reforma veřejných financí, která by mohla výrazně ovlivnit jak inflaci, tak i hospodářský růst. Úrokové sazby klesnou na pouhá dvě procenta a analytici se shodují v jednom - lidé budou ještě více využívat hypotéky a spotřební úvěry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: ČNB

Centrální banka se snížením úrokových sazeb podle guvernéra Zdeňka Tůmy snaží povzbudit ekonomiku k většímu růstu. "Bereme v úvahu, že v současné době je česká ekonomika pod svým potenciálem, může růst rychleji, nevidíme inflační rizika, a to implikuje, že by centrální banka měla snížit sazby," uvedl Tůma. Bankovní rada také považuje za velkou nejistotu to, že ještě neznáme definitivní výsledky reformy veřejných financí a nebyl schválen rozpočet na příští rok.

Snížení úrokových sazeb na dvě procenty sice podpoří ekonomiku, ale také ještě více sníží výnosnost peněz v bankách. "Ti, kteří spoří, nebudou příliš spokojeni s tím, že bude klesat výnos peněz, které si ukládají, ale musí brát v úvahu to, že inflace je velmi nízká a i při těchto úrokových sazbách existuje určitý výnos právě s ohledem na nízkou inflaci," dodává guvernér. Na druhou stranu bude mnohem výhodnější si peníze půjčovat.

Úrokové sazby se tak dostaly na stejnou úroveň jako v Evropské unii. "Zahraničním investorům je tak jedno, jestli peníze uložit u nás nebo v Evropské unii, protože v obou dvou oblastech dosáhnou stejného úrokového zhodnocení, a to povede k určitému odlivu kapitálu od české koruny a k jejímu oslabení," dodává Markéta Šichtařová z Volksbank CZ. Koruna dnes oslabila až na 32,26 za euro.

Martin Hromádka, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme