Centrální banka proti silné koruně nezasáhla

Bankovní radu centrální banky znepokojuje kurs koruny. Přesto její čtvrteční mimořádné jednání skončilo bez jakékoliv intervence. Rada pouze konstatovala, že neustálé posilování naší měny může vést ke změnám ve struktuře ekonomiky a způsobit i zpomalení růstu hospodářství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Ekonomové se shodují, že by centrální banka měla proti silné koruně zasáhnout a snížit úrokové sazby o půl procentního bodu. Tím by se dostaly na úroveň Evropské unie. V letošním roce Česká národní banka intervenovala třikrát, ale pokaždé bez výraznějšího úspěchu. Kurs koruny totiž po krátkodobém propadu začal vždy znovu posilovat.

Naše měna v posledních týdnech prudce posilovala a ve středu dosáhla nového historického maxima 28,85 Kč za euro. Posilovala také proti americkému dolaru, kde se dostala až na 29 Kč, což byla její nejsilnější úroveň od listopadu 1998. Dnes v poledne však oslabila až na 29,19 koruny za euro a 29,63 Kč za dolar.

Milan Kopp, Marika Táborská, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme